Week tegen Eenzaamheid van start met opening Social Sofa atelier

Foto: Gemeente Zaanstad

De Week tegen Eenzaamheid gaat vandaag in Zaanstad van start met de opening van het Social Sofa atelier in het Zaantheater. Een Social Sofa is een bankje dat door vrijwilligers wordt ingelegd met mozaïek. De sofa’s worden geplaatst in de buitenruimte en nodigen mensen uit om een praatje met elkaar te maken.

Ook het maakproces zorgt voor saamhorigheid voor de vrijwilligers die een (mozaïk)steentje bij willen dragen, hoopt de gemeente. Zaanstad is de opdrachtgever van het eerste bankje en de wens is dat er nog vele zullen volgen, om de hele Zaanstreek op te fleuren met deze bijzondere banken met bijbehorende verhalen. Geïnteresseerden die als vrijwilliger of als opdrachtgever een Social Sofa willen creëren kunnen mailen naar [email protected]. ‘Juist in deze lastige tijd kan extra aandacht voor elkaar een verschil maken voor mensen die zich eenzaam voelen. Natuurlijk moeten we ons aan de maatregelen houden, zorgen dat we gezond blijven en gepaste afstand bewaren. Maar laten we samen bewijzen dat het kán: grip houden op corona én uit de greep van eenzaamheid blijven,’ zegt wethouder Songül Mutluer.

Eén tegen Eenzaamheid

‘We hebben de afgelopen tijd zo veel mooie voorbeelden gezien van saamhorigheid. Een boodschapje doen voor een ander, een helpende hand of een luisterend oor. Deze week zullen we een aantal voorbeelden onder de aandacht brengen en daarmee hopelijk nog veel meer mensen inspireren om naar elkaar om te blijven kijken.’ In mei vorig jaar ging de Zaanse coalitie Eén tegen Eenzaamheid van start en inmiddels zijn al 138 partijen aangesloten. Iedereen die regelmatig iets organiseert tegen eenzaamheid of plannen heeft om dat te gaan doen, kan zich bij de coalitie aansluiten. In de coalitie werken allerlei partijen samen om ontmoeting te stimuleren en eenzaamheid te bestrijden.

Webinar

Vanwege corona komt de coalitie dit keer niet fysiek maar online samen. De deelnemers krijgen via inspirerende filmpjes te zien wat er in de stad tegen eenzaamheid is gebeurd in de afgelopen maanden. Het webinar is vandaag live te volgen tussen 13:30 en 15:00 uur. Aanmelden kan via [email protected], u krijgt dan een instructie en een linkje naar de bijeenkomst. Het webinar is later ook terug te zien via de website. Op 7 oktober worden er in verschillende delen van Zaanstad pakketjes uitgedeeld met onder andere koffie, thee en een ‘kletspot’ vol gespreksonderwerpen. Hiermee worden Zaankanters aangespoord om (op gepaste, veilige afstand) een kopje koffie of thee te drinken met een buurtgenoot. Deze actie is opgezet door de Sociale Wijkteams, met hulp van vrijwilligers en ondersteund door Rotary Zaandam Oost.

Laat u informeren

In alle Zaanse wijken worden er het hele jaar door regelmatig activiteiten georganiseerd om ontmoeting te stimuleren. Denk aan wandelgroepen, creatieve activiteiten of een koffie-inloop. Ook tijdens de Week tegen Eenzaamheid kunnen inwoners aan dit soort activiteiten deelnemen. Daarbij gelden de coronamaatregelen en is vooraf aanmelden verplicht. Om drukte te voorkomen wordt geen brede oproep gedaan voor deze activiteiten. Inwoners die behoefte hebben aan gezelligheid en ontmoeting kunnen naar de mogelijkheden  informeren bij het Sociaal Wijkteam of bij een buurthuis in hun buurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen