Regionale afspraken over spreiden werktijden en wijze van vervoer

Foto: Twitter / Theo Teitsma

Ruim 20 werkgevers met in totaal bijna 39.000 medewerkers in en rond Amsterdam hebben afspraken gemaakt over het spreiden van werktijden en vervoermiddelen tijdens en ná de coronacrisis. Onder andere de provincie Noord-Holland, de Vervoerregio en de gemeente Amsterdam, de NS, ABN Amro en de Schiphol Group doen mee.

Meer thuiswerken blijft de norm en wie wel reist, kiest rustige tijden vooral buiten de spits. Vervoermiddelen worden afgewisseld bij grotere afstanden: openbaar vervoer, (elektrische) fiets of (deel)auto. Dat leidt tot een betere bereikbaarheid, minder files of vertragingen en schonere lucht. Thuiswerken scheelt files en CO2-uitstoot. Er zijn nu 23 deelnemende werkgevers gestart. De meeste werkenden willen ook na de coronacrisis één tot drie dagen thuis blijven werken. Het is dus zaak dat werkgevers thuiswerken zorgvuldig invoeren en werknemers helpen bij het spreiden van werktijden en vervoermiddelen. Want tien tot vijftien procent meer thuiswerken scheelt 85.000 tot 170.000 reizen per dag in de Metropoolregio Amsterdam, waarbij de piekbelasting op de spits fors afneemt. De samenwerkende partijen roepen daarom ook andere bedrijven op hun mobiliteitsbeleid te vernieuwen en willen hen daarbij helpen.

Onderwijs

Eerder deze zomer maakten universiteiten, HBO’s en MBO’s al maatwerkafspraken met vervoerders (NS, GVB, Connexxion en EBS), de gemeente Amsterdam en de Vervoerregio over hun lesroosters in het kader van de herstart tijdens corona. Ruim 160.000 studenten komen tot eind van het jaar gespreid naar de onderwijsinstellingen. Die blijven veel digitaal onderwijs geven, maar bij fysiek onderwijs worden de roosters zó ingedeeld dat zo veel mogelijk scholieren en studenten buiten de hyperspits met het OV kunnen reizen. Ook wordt gebruik van de fiets gestimuleerd.

Samenwerking

Overheden, werkgevers en vervoerders in de metropoolregio Amsterdam werken al geruime tijd samen aan maatregelen om de druk op de spits te verminderen. Met de ondertekening van deze afspraken wordt de samenwerking uitgebreid. Dit maakt deel uit van het programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid. Hierin werken Rijk en Metropoolregio Amsterdam nauw samen om te zorgen dat de regio, ook bij omvangrijke groei van het aantal woningen en bedrijven, bereikbaar blijft. En tegelijkertijd haar aantrekkelijke woon- en vestigingsklimaat behoudt. In opdracht van Rijk en de MRA adviseert de Stichting Breikers werkgevers over de mogelijkheden om thuiswerken en flexibel en duurzaam reizen onder werknemers te stimuleren. Werkgevers kunnen kosteloos advies vragen op de website van Breiker

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen