Grens 100.000 coronabesmettingen nu al doorbroken

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is gestegen tot 100.597. Op 13 september, 200 dagen nadat het eerste coronageval in ons land werd vastgesteld, werd de verwachting uitgesproken dat die grens ‘bij het huidige tempo van oplopende besmettingen’ eind deze maand zou kunnen worden doorbroken. Dat gebeurt nu dus al een week eerder.

Vandaag werden 2357 nieuwe positieve tests gemeld, opnieuw een dagrecord. Gisteren meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 2250 positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 14.000 mensen positief getest op het virus. Het aantal ziekenhuisopnames steeg tussen gisterochtend en vanmorgen met 32 en het aantal sterfgevallen met vijf. Het Zaans Medisch Centrum meldt vandaag de opname van drie patiënten met Covid-19. Het aantal coronapatiënten dat op een Intensive Care wordt verpleegd is de afgelopen dagen zo hard gestegen dat de alarmbellen afgaan.

Nu 104 coronapatiënten op IC’s

In de afgelopen drie dagen zijn 31 mensen verplaatst naar een IC, gemiddeld 10,3 per dag. De zogenoemde signaalwaarde, de grens waarbij extra maatregelen misschien nodig zijn, ligt op tien. De laatste keer dat het aantal opnames op deze afdelingen boven de limiet uitkwam was op 5 mei. Vandaag werden ook veertien mensen verplaatst naar andere regio’s omdat de druk in de ziekenhuizen te groot werd. Eén van die veertien ligt op de IC. Ziekenhuizen behandelen momenteel 475 coronapatiënten, 55 meer dan gisteren. Het aantal patiënten op verpleegafdelingen steeg van 329 naar 371. Op de intensive cares liggen 104 mensen met het coronavirus, dertien meer dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt met tien procent per dag. ‘Hierdoor komt in verschillende regio’s de reguliere zorg onder druk,’ aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

De Veiligheidsregio Amsterdam – Amstelland kende in 24 uur grootste toename van het aantal besmettingen: 305, waaronder 269 in Amsterdam zelf. Dat is minder dan de 432 nieuwe gevallen van dinsdag. Ook Kennemerland, waar net als in de Amsterdamse regio extra maatregelen van kracht zijn om het virus binnen te perken te houden, noteerde meer dan 100 nieuwe besmettingen.

Terugtrekkende bewegingen

Intussen hebben meerdere BN’ers die rumoer veroorzaakten door mee te doen aan protest tegen de coronamaatregelen onder de vlag van de hashtag ikdoenietmeermee zich alweer teruggetrokken: het was allemaal niet bedoeld zoals het is opgevat. Onder anderen Bizzey, Tim Douwsma, Mental Theo en de dj’s Dyna en Chuckiehebben hun video’s verwijderd. Frontman Willem Engel van Viruswaarheid – begonnen als Viruswaanzin – blijkt één van de drijvende krachten achter de actie te zijn geweest. Die gad onder meer als slogan ‘Alleen samen krijgen we de overheid onder controle’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen