Vernieuwd coronadashboard met meer gegevens

Foto: Twitter

Het Rijk heeft het coronadashboard met de stand van zaken rond de virusuitbraak opnieuw uitgebreid. Er is nu voor heel Nederland informatie over virusdeeltjes in het rioolwater. Bovendien biedt het nieuwe ontwerp een beter overzicht van de cijfers en statistieken.

Sinds augustus meten het RIVM en de waterschappen hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten. Hoe dat in Zaanstad zit is nog steeds niet te zien, maar in de regio Zaanstreek – Waterland wel. Rioolwater laat in een vroeg stadium zien hoe het ervoor staat met het virus. Het aantal locaties waarop dit gebeurt, is de afgelopen weken uitgebreid van 80 naar 318, waarmee nagenoeg heel Nederland wordt gedekt. Ook wordt nu wekelijks op bijna al deze plekken gemeten.

 

 

Zo is beter en vroeger te zien hoe het virus zich ontwikkelt. Het laatst bekende gemiddelde in Nederland is 276,17 virusdeeltjes in een milliliter rioolwater. Dat is ook al 710 geweest. In onze regio is het cijfer 395,4, maar op het plaatselijke overzicht voor Zaanstad wordt nog dat verouderde landelijke gemiddelde van 710 gemeld. Dat is dus verwarrend. Voor het landelijke cijfer wordt uitgegaan van het totaal aantal virusdeeltjes dat wordt aangetroffen in een week, gedeeld door het aantal locaties waar de data van afkomstig is.

Overzichtelijker

Het vernieuwde dashboard presenteert de belangrijkste cijfers duidelijker, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Het is het resultaat van publieksonderzoek en reacties van experts. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt erover: ‘Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe we ervoor staan, zowel landelijk als lokaal. Dat inzicht is cruciaal. We zien de cijfers oplopen en moeten het virus nauwgezet in de gaten houden om gericht maatregelen te kunnen nemen.’ De komende tijd wordt het dashboard steeds verder verbeterd en worden nieuwe bronnen toegevoegd.

Dagelijkse updates

Met het coronadashboard brengt het ministerie belangrijke cijfers over de ontwikkeling van corona in Nederland samen, zoals het aantal IC-opnames, het aantal positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen. Burgers, beleidsmakers en wetenschappers kunnen zo in één oogopslag zien wat de stand van zaken is rond de verspreiding van het virus. Met de combinatie van actuele gegevens op het dashboard kan het virus sneller en preciezer worden opgespoord en bestreden.

Reacties