Corona: 200 dagen, 80.000-plus besmettingen en 6236 doden verder

Foto: Pixabay / Tumisu

Het is vandaag 200 dagen geleden dat uit Loon op Zand het bericht kwam dat corona ons land had bereikt en op 4 maart werd de eerste coronapatiënt opgenomen in het Zaans Medisch Centrum. Nu is het aantal besmettingen gestegen tot boven de 80.000 en staat het officiële dodental op 6236. En wordt er weer een stijgend aantal besmettingen gemeld. In Zaanstad zijn dat er vandaag dertien.

Er komen nu dagelijks ongeveer 1000 nieuwe gevallen aan het licht. Als dat zo aanhoudt wordt eind september de 100.000ste besmetting vastgesteld. Het wekelijke aantal mensen dat het virus onder de leden heeft gehad is waarschijnlijk veel groter, omdat er in de eerste maanden zeer terughoudend getest werd. Covid-19 maakte 12.200 mensen zo ziek dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Vanaf half april daalde het aantal officiële besmettingen en mei, juni en juli waren rustige maanden. Het virus was niet weg, maar per dag werden hooguit enkele tientallen gevallen vastgesteld.

Bron: Coronadashboard Rijksoverheid

 

Sinds eind juli stijgt het aantal besmettingen echter weer. Het gaat niet langer om tientallen gevallen per dag, maar om tientallen gevallen per uur. De nieuwe patiënten zijn vooral twintigers en dertigers uit de grote steden, onder wie studenten. Zij lopen het coronavirus onder meer op in de horeca. Zij zijn vaak niet echt ziek, maar wel besmettelijk. Gemiddeld kwamen er vorige week 775 positieve tests bij; een week eerder 514.

Amsterdam heeft de meeste besmettingen: sinds het begin van de uitbraak is het virus daar 7619 keer vastgesteld. In Rotterdam staat de teller op 6643, in Den Haag zijn 4347 inwoners positief getest en de gemeente Utrecht telt 2368 besmette burgers. Andere steden met veel besmettingen zijn Tilburg (1310), Maastricht (1048), Nijmegen (997), Breda (980), Almere (901) en Eindhoven (866).

Zaans Medisch Centrum

In het Zaans Medisch Centrum werd het aantal bedden op de Intensive Care tijdelijk uitgebreid van zes naar vijftien en werd defensiepersoneel ingevlogen om te crisis het hoofd te kunnen bieden. Met kunst en vliegwerk en een grote inzet is voorkomen dat er een tekort ontstond aan persoonlijke beschermingsmiddelen, ook door solidariteit van ziekenhuizen onderling. Het Zaandamse ziekenhuis zag de omzet tot en met 1 juli dalen met negen miljoen euro.

Inmiddels liggen de draaiboeken klaar voor een tweede golf, waarbij de IC-capaciteit weer opgeschaald kan worden, maar de kritische factor daarbij is volgens het bestuur de beschikbaarheid van personeel. Tijdens de eerste golf is ‘een heel beperkt aantal’ personeelsleden van het ZMC besmet geraakt en niemand overleden. Momenteel zijn er één à drie patiënten per dag in het ziekenhuis opgenomen.

Bron: Zaans Medisch Centrum

 

 

Reacties