Binnen twee maanden uitkeringen uit NH-noodfonds cultuur

Foto: Pixabay / No longer here

De provincie wil binnen twee maanden beginnen met de verdeling van tien miljoen euro voor culturele instellingen die grote klappen krijgen door de corovacrisis. Het geld zit in een noodfonds en de Noord-Hollandse gemeenten zijn momenteel de balans aan het opmaken om hun kandidaten te kunnen doorgeven.

‘De taken van de provincie op het gebied van cultuur zijn beperkt, maar wij vinden het belangrijk dat culturele instellingen niet verdwijnen omdat ze van grote waarde zijn voor de samenleving,’ schrijven de Gedeputeerden Zita Pels (Financiën en Cultuur) en Cees Loggen (Ruimtelijke Ordening en Wonen) in een gezamenlijk blog. Volgens hen zijn de gemeenten ‘heel voortvarend’ aan de slag gegaan met hun inventarisaties. Volgende maand worden de lijstjes gezamenlijk besproken.

Economisch herstel

De provincie riep naast het noodfonds voor cultuur en maatschappelijke organisaties zoals dorps- en buurthuizen en verenigingen vóór het zomerreces ook nog het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds in het leven waarin 100 miljoen euro is gestort met als doel om ‘op een duurzame manier de economische en maatschappelijke effecten van de crisis zoveel mogelijk te verzachten’. Inmiddels zijn de lijnen voor de uitwerking vastgelegd en is gestart met de uitwerking. De provincie wil voorkomen dat de duurzaamheidsopgave stagneert door de crisis en het uitgangspunt is dat Noord-Holland op de lange termijn nog steeds de vruchten kan plukken van de investeringen die nu gedaan worden.

Verduurzaming

‘Onze inzet is om inwoners en organisaties in Noord-Holland te helpen bij de verduurzaming en om de economie te versterken/vernieuwen, met name de bouw- en technieksector en de cultuursector. Wij richten ons nadrukkelijk op de verduurzaming van de bebouwde omgeving, inclusief maatschappelijk vastgoed en we onderzoeken hoe particuliere woningeigenaren, corporaties, bedrijventerreinen en maatschappelijk vastgoed hiervan kunnen profiteren. Om tot een exacte verdeling te komen willen we nog wel een aantal vragen beantwoord krijgen: hoeveel gebouwen/organisaties hebben behoefte aan ondersteuning; welke knelpunten zijn er en hoe kunnen wij daar met een financiële impuls echt voor verbetering zorgen; welke maatregelen zijn al genomen door andere partijen en wat is het effect op de lange termijn?’ schrijven Pels en Loggen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen