Stukgemaaid zwerfvuil levert risico’s op voor mens en dier

Stukgemaaid zwerfvuil is voor dieren gevaarlijk en ook voor rapers een risico.
Stukgemaaid zwerfvuil is voor dieren gevaarlijk en ook voor rapers een risico.
Foto: Twitter / Zwerfinator

Rosa wil van het college uitleg over het gegeven dat gemeentelijke grasmaaiers regelmatig dwars door zwerfafval heen maaien, waardoor plastic flesjes en blikjes versplinteren en niet meer te ‘prikken’ zijn door de vrijwillige opruimers van het afval.

De partij werd daarvan op de hoogte gebracht door Purmerender Dirk Groot, bekend als Zwerfinator, die regelmatig Zaanstad aandoet op zijn kruistocht tegen zwerfvuil. ‘Door versplinterd blik schijnen jaarlijks enkele duizenden koeien gewond te raken en / of te overlijden,’ schrijft Rosa nu in vragen aan het college. ‘Ook honden, egels, watervogels, vissen en andere dieren kunnen nare verwondingen oplopen door versplinterd zwerfafval. En al die kleine stukjes plastic en blik komen uiteindelijk in het water terecht, met alle gevolgen van dien.’

Wat is het beleid?

Raadslid Mariska Schuttevaêr wil weten of maaiers van tevoren opdracht krijgen om het gras eerst vrij te maken van zwerfafval en zo nee, waarom niet. Ze vraagt ook of de gemeente inzicht heeft in de gebieden waar zwerfafval veel voorkomt en of daar rekening mee wordt gehouden bij het maken van het werkrooster, ofwel: wordt voor het opruimen extra tijd ingepland? Schuttevaêr richt haar hoop op de technologie om het probleem uit de wereld te helpen – ‘Zijn er technisch gezien mogelijkheden om zwerfafval op te vangen tijdens het maaien’ – of op een soort maaialarm voor de afvalprikkers. Zij stelt voor om eens te kijken naar de  mogelijkheid om de maaischema’s vooraf te publiceren, zodat zwerfvuilrapers erop kunnen anticiperen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen