Daling aantal coronabesmettingen in één week van 57 naar 49

Foto: Pxfuel / CC0

Er zijn de afgelopen week 3588 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 425 meldingen minder dan vorige week. In Zaanstad daalde het aantal nieuwe gevallen eveneens: naar 49 in plaats van de 57 van een week eerder.

nieuwe besmettingen aan het dalen is van 57 naar 49. Ook in Purmerend gaat het de goede kant op: van 34 naar 19. De meeste meldingen  kwamen opnieuw  uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. In Zuid-Holland is een lichte daling ingetreden; in Noord-Holland en Noord-Brabant bleef het aantal nieuwe besmettingen per dag nagenoeg gelijk. Van de mensen die zich afgelopen week lieten en van wie de testuitslag inmiddels bekend is, heeft 2,5 procent een positieve uitslag. In de week van 10 augustus was dit nog 3,5 procent. In de meeste regio’s is het percentage positieve testen gedaald vergeleken met vorige week.

Bron: RIVM

Minder opnames; meer doden

Het aantal meldingen van ziekenhuisopnames voor Covid-19 steeg de afgelopen week opnieuw. In de week van 19 tot en met 25 augustus ging het om 84 mensen zieken – 34 meer dan de week daarvoor. Van de nieuwe opnames waren er 26 (eer week eerder 28) op een Intensive Care. Er werden 32 doden bij het RIVM gemeld die aan Covid-19 zijn toe te schrijven, tegen zestien overlijdens in de week daarvoor. Het reproductiegetal is gedaald naar één.

Andere telling

Her Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu gaat voor de ziekenhuisopnames vanaf volgende week de cijfers van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (Nice) gebruiken in haar rapportages. Die cijfers geven in deze fase van de epidemie het meest actuele beeld van het aantal ziekenhuisopnames. Ziekenhuizen registreren elke dag voor de stichting gegevens over coronapatiënten op zowel de verpleegafdelingen als op de IC’s van de ziekenhuizen. Sinds maart baseerde het RIVM zich voor het aantal ziekenhuisopnames op meldingen van de GGD’s.

Accurater beeld

In de maanden maart tot en met mei gaf dit een goed beeld van het aantal ziekenhuisopnames, volgens het instituut. Tot 1 juni werden namelijk vooral ernstig zieke mensen op Covid-19 getest en een groot deel van hen was al of werd kort daarna in het ziekenhuis opgenomen. Per 1 juni kan iedereen zich laten testen en worden veel meer mensen in een vroeg stadium van de ziekte getest. Als mensen in de weken na hun vastgestelde besmetting moeten worden opgenomen wordt dit niet altijd bekend bij de GGD’s. Daarnaast worden de ziekenhuisopnames daar vaak met vertraging gemeld. De cijfers van Nice worden dagelijks  geactualiseerd.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen