Maximaal zes mensen thuis op een feestje, of naar de horeca

Waar dat kan blijft thuiswerken de norm.
Waar dat kan blijft thuiswerken de norm.
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Met maximaal zes mensen thuis bijeenkomen en feestjes vieren in de horeca, waar anderhalve meter afstand houden beter te handhaven is. Dat zijn veranderingen in het regime die premier Mark Rutte gisteravond aankondigde. Maar ook: de thuisquarantaine gaat van veertien naar tien dagen.

Omdat het niet goed gaat met de ontwikkelingen rond het coronavirus is in het hele land het beleid aangescherpt en in Amsterdam nog wat sterker, zo bleek later op de avond tijdens een persconferentie van burgemeester Femke Halsema. Alles om te voorkomen dat we binnen afzienbare tijd weer terug zijn bij af. Het Outbreak Management Team adviseerde om landelijk een paar extra stappen te zetten nu blijkt dat het met de coronabesmettingen vooral misgaat in de privésfeer, achter de voordeur. Bij familiebijeenkomsten, op verjaardagsfeestjes, bij buurtborrels en in vriendengroepen. Dat is op dit moment de bron van de meeste besmettingen.

Vandaar dat zéér dringende advies om het aantal mensen dat in huis en tuin ontvangen wordt te beperken tot maximaal zes, kinderen tot en met twaalf jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd of iedereen klachtenvrij is en natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden. ‘Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op anderhalve meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek. Zaalverhuurders en horecaondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, voor zover ze dat al niet doen. Ook in de handhaving komt daar extra aandacht voor,’ aldus de Rijksoverheid.

Thuiswerken

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is één van de meeste effectieve gebleken om het virus eronder te krijgen en dat blijft onverminderd van kracht. Wie op vakantie is geweest naar een gebied waar het reisadvies op code oranje staat of in contact is geweest met iemand die positief is getest, wordt geacht thuis in quarantaine te gaan voor een periode van tien dagen. 

Amsterdam

In Amsterdam gaat Halsema ingrijpen in de horeca als mensen zich niet beter aan de regels gaan houden. Wie een zaal huurt en meer dan 100 mensen verwacht op een bruiloft of ander feest moet dit voortaan vooraf melden bij de gemeente, zodat er ook gehandhaafd kan worden. In de hoofdstad testen bijna twee keer zo veel mensen positief op corona als gemiddeld in Nederland (6,3 procent tegen 3,6 procent) en volgens de laatste cijfers van het RIVM neemt Amsterdam een kwart van alle nieuwe besmettingen voor zijn rekening. Wordt dat niet omgebogen dan bestaat de kans dat straks de horeca in Amsterdam al om 24:00 uur zal moeten sluiten.

Bijenkorf

De Bijenkorf moet uit voorzorg maximaal veertien dagen de deuren sluiten omdat sinds 3 augustus tien van de 1400 personeelsleden positief zijn getest op corona. Het warenhuis op de Dam kan volgens de veiligheidsregio eerder weer open als de nodige extra maatregelen worden getroffen om verspreiding van het virus te voorkomen. Een aantal van de positief geteste medewerkers was gewoon aan het werk. Iedereen met klachten die aan corona doen denken en die onlangs in De Bijenkorf is geweest wordt dringend geadviseerd om zich te laten  testen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen