Slimme oplossingen nodig om clusterbuien aan te kunnen

Foto: Facebook

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is niet voorbereid op clusterbuien zoals die afgelopen vrijdag naar beneden kwamen op enkele plekken in de Zaanstreek, zoals Oud Koog. Daar werden de vissen in de sloot langs het Koogerpark het slachtoffer van een riooloverstort.

Heel veel regenwater in korte tijd kwam tot een aantal jaren gelegen bijna niet voor in het Nederlandse klimaat, maar deze buien zullen we steeds vaker over ons heen krijgen. En dat is lastig met een rioolsysteem dat gebouwd is op het geleidelijk afvoeren van water. Als na een periode van droogte de grond hard is en geen water opneemt, stroomt al het hemelwater het riool in, waarna het naar een rioolgemaal van het schap zou moeten gaan dat het dan doorpompt naar de rioolwaterzuivering pompt. Als er een te groot aanbod is stroomt het rioolwater echter met een overstort het oppervlaktewater in, om te voorkomen dat het via bijvoorbeeld de toiletpot woningen binnenstroomt.

Oplossingen

Het is een noodoplossing die fataal kan zijn voor de in het oppervlaktewater levende vissen en andere dieren en planten – en in Oud Koog was het bovendien niet de eerste keer dat dit gebeurde. De gemeente heeft de rond 80 dode vissen in de Dors en de Sluissloot inmiddels geruimd. Hollands Noorderkwartier en Zaanstad werken samen aan een oplossing om de sloot schoon te krijgen, zo heeft het waterschap laten weten. Waarom er niet meteen werd ingegrepen toen de eerste meldingen van verontruste omwonenden binnenkwamen blijft onduidelijk. Hieronder een oplossing uit Rotterdam:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen