Gemiddelde fietsafstand tot dichtstbijzijnde basisschool 600 meter

Fietsen bij De Mei in Wormerveer.
Fietsen bij De Mei in Wormerveer.
Foto: Google Street View

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool op de fiets is 0,6 kilometer, 100 meter minder dan met de auto. Zaanstad zit presies op dat landelijke gemiddelde, zo heeft het CBS becijferd op basis van gegevens van de Fietsersbond.

 

 

In de Utrechtse gemeente Eemnes is het verschil tussen fiets en auto het grootst, met 400 meter in het voordeel van de fiets. Op wijkniveau zijn de verschillen tussen de afstand met de fiets en auto het grootst in Lelystad. In de Nabijheidsstatistiek wordt de gemiddelde afstand met de auto berekend tussen woningen en voorzieningen zoals huisartsen, bibliotheken en scholen. Dankzij een nieuwe samenwerking tussen het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Fietsersbond zijn dergelijke berekeningen sinds kort ook mogelijk voor fietsroutes.

Leerlingen te voet of op de fiets

Veilig Verkeer Nederland stimuleert schoolgaande kinderen van de basisschool te voet of op de fiets naar school te komen en pleit voor een autoluwe, of nog liever autovrije schoolomgeving. Ook de Fietsersbond zet zich in voor een fietsveilige omgeving voor basisschoolkinderen. De gemiddelde fietsafstand per gemeente ligt tussen 400 meter (in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Urk en Schiedam) en anderhalve kilometer in Baarle-Nassau.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen