Nieuwe naam voor Liberaal Zaanstad: Lokaal Zaans

De fractie van Lokaal Zaans.
De fractie van Lokaal Zaans.
Foto: Ilona en Patrick van Bakkum

Een naamsverandering in de lokale politiek: vanaf de start van het nieuwe politiek jaar gaan de raadsleden Simone van Otterloo en Marianne de Boer van Liberaal Zaanstad verder onder de naam Lokaal Zaans. ‘Een nieuwe naam waarmee de koers in de de aanloop naar de gemeentelijke verkiezingen wordt aangegeven,’ aldus de aankondiging.

Lokaal Zaans wil zich profileren als ‘een lokale partij die de belangen van inwoners en ondernemers van alle kernen en dorpen, ook de kleinere, in Zaanstad voorop zet. De grotere kernen lijken vanwege hun grootte alle aandacht aan te trekken zodat er weinig aandacht, tijd en geld overblijft voor de kleinere. Dat is niet eerlijk. Alle inwoners, in alle delen van Zaanstad verdienen een schone, ongeschonden en veilige leefomgeving. Geen poespas, niet alleen gepraat maar realistische, praktische en tijdige oplossingen die Zaankanters zien en voelen.’ De partij staat zo weer een stapje verder af van de VVD, waar de beide raadsleden aan het begin van het lopende politieke jaar toe behoorden.

Prioboa

Van Otterloo trapt op 20 augustus af met een voostel voor de introductie van de ‘prioboa’: een constructie waarbij bijzondere opsporingsambtenaren, de politie en inwoners samenwerken om problemen in hun eigen wijk op te lossen. Bewoners melden dan problemen en gaan in overleg met de instanties op zoek naar ‘een werkbare oplossing’. ‘Dit zorgt ervoor dat de belangrijkste problemen het eerst worden opgepakt en dat er met de inwoners wordt overlegd en niet over inwoners wordt beslist.’

Vervuiling en verkeer

Een ander speerpunt van de ‘nieuwe’ partij is het aanpakken van de verloedering en vervuiling van de openbare ruimte. Denk daarbij aan afvaldumpingen, niet-werkende straatverlichting, handhaving van de maximumsnelheid, kapotte speeltoestellen en gaten in het trottoir. ‘Lokaal Zaans wil dat hierop wordt ingegrepen voordat de vervuiling de norm wordt. De partij wil een schoon en veilig Zaanstad.’

 

 

 

De Boer belooft om zich onverminderd te blijven inzetten voor een goede ontsluiting van het verkeer, zoals op de Dorpsstraat in Assendelft, de JJ Allanstraat in Westzaan en de sluiproutes in Nauerna en Krommenie. ‘Je kunt niet alleen woningen bouwen zonder aan de infrastructuur te denken. Geen files in dorpen met alle gevaarlijke situaties van dien,’ schrijft zij daarover.

Corona

De coronacrisis en de effecten daarvan zullen ondernemers en onwoners de komende tijd voor uitdagingen stellen. Zaken die noodgedwongen sluiten, inwoners die getroffen worden door het virus of het vanwege de maatregelen sociaal en/of financieel moeilijk hebben. ‘We willen helpen waar we kunnen, maar we kunnen het niet alleen. We zullen met zijn allen moeten samenwerken om het coronavirus in de Zaanstreek te verslaan,’ aldus het politieke statement van Lokaal Zaans.

Oproep aan jongeren

De partij vindt het daarnaast belangrijk om jongeren te betrekken bij de gemeente en om samen met hen te bepalen wat zij kunnen doen om hun dorp, kern of stad nog leuker en beter te maken. Daarom roept Lokaal Zaans jongeren tussen de zestien en 28 jaar die steunfractielid Tyler ter Meulen willen helpen op om hun stem te laten horen. Dat kan via de website van de partij.

Op de foto staan van links naar rechts fractievoorzitter Marianne de Boer, raadslid Simone van Otterloo en de steunfractieleden Peter Bastiaan, Tyler ter Meulen en Evelyn Louz. Ook onderdeel van de partij maar niet bij de photoshoot aanwezig is Gerrit Admiraal. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen