Meer Zaankanters gezocht voor de Nationale Duurzame Huizen Route

Foto: Hedwig Heeren

Ook Zaanstad doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Er wordt nog gezocht naar meer duurzame huizen in de gemeente en bewoners die hun daarmee opgedane ervaringen willen delen met anderen.

Goed geïsoleerde huizen, woningen met zonnepanelen, met zuinige HR-ketels, warmtepompen, waterbesparende maatregelen en/of het gebruik van natuurlijke materialen: elke ervaring is bruikbaar om een ander op weg te helpen. Een huis aanmelden hier. Op 4 en 11 november kunt u een aantal van de al onder handen genomen woningen bezoeken. Bewoners die hun duurzame huis openstellen maken kans op een weekend weg.

Op de lijst van duurzame huizen in de Zaanstreek staat bijvoorbeeld al een voormalige koeienstal met kapberg en twee afluivingen in Westzaan, die in 2012 gerestaureerd is. Op de begane grond van het uit uit 1914 stammende bouwwerk bevindt zich nu een timmerwerkplaats en boven in de kapberg kwam een bedrijfswoning. In de werkplaats werd vloerverwarming aangelegd en de hele boerderij, inclusief het houten voorhuis, wordt verwarmd met een op hout gestookte CV-ketel. Deze is computergestuurd en ook op afstand te bedienen met een smartphone of tablet.

Zonder aardgas

De houtketel wordt ook gebruikt voor de warmwatervoorziening en er wordt gekookt op inductie, zodat er sinds 2013 geen aardgasaansluiting meer is – een voorschot op de volledig aardgasvrije gemeente van de toekomst. De houtsnippers voor de ketel komen van schoon houtafval uit de timmerwerkplaats en hierdoor kan de hele boerderij CO2-neutraal verwarmd worden. Op de westkant van het dak zijn bovendien zonnepanelen aangebracht.

Zaanse voorbeelden

Andere voorbeelden op de lijst met Zaanse woningen zijn zowel oud als nieuw, zowel vrijstaand als deel van een blok. Alle kennis en ervaring met het toepassen van duurzame maatregelen zijn welkom om te delen met inwoners die wellicht graag willen investeren in duurzaamheid, maar geen idee hebben waar te beginnen.

De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform waar huiseigenaren zich het hele jaar door kunnen oriënteren op duurzaam wonen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen