‘Cultuur, horeca en detailhandel moeten handen ineen slaan’

Foto: Google Street View

Zaanstad ontbeert een integrale en toekomstgerichte visie op de cruciale sectoren cultuur, horeca en detailhandel. Er zijn los van elkaar wel een aantal beleidsvisies opgesteld en wat losse ontwikkelingen gaande, maar de samenhang ontbreekt. Democratisch Zaanstad wil er na de zomer een debat over in de gemeenteraad.

Raadslid Henk Terol heeft daarvoor een agenda-initiatief opgesteld. Hij ziet dat de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) in het stadshart bezig is om voor de detailhandel de toekomst uit te stippelen, dat de horeca werkt aan een visie op het eigen segment en dat de cultuursector naarstig zoekt naar een aanbod voor zowel de lokale bezoeker als de nationale en internationale toerist. ‘Er is nog maar weinig aandacht voor om elkaar sterktes en zwaktes eens onder de loep te nemen en de kansen en bedreigingen goed in kaart te brengen, om daar de punten uit te filteren die deze sectoren gereedmaken voor de (nabije) toekomst,’ schrijft Terol in een pleidooi om ‘voor het eerst te kijken naar het totale Zaanse toeristische product’.

Welke kant op?

In de visie van Democratisch Zaanstad moeten de drie economische sectoren elkaar gaan versterken door de samenwerling aan te gaan en zowel (toekomstige) inwoners als bezoekers meer waar voor hun geld bieden. Zowel de gemeente als de betrokkenen zouden de sterke en zwakke kanten van Zaanstad moeten inventariseren om van daaruit te komen tot een breed gedragen visie op hetgeen we te bieden willen hebben.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen