Kermis Oostzaan gaat toch door in augustus

Foto: Pixabay / Cor Gaasbeek

Wie de kermissen in Zaanstad tot nu toe noodgedwongen moest missen dit jaar kan van 6 tot en met 9 augustus tussen 15:00 en 24:00 uur toch de sfeer opsnuiven in buurgemeente Oostzaan. Burgemeester Rob Meerhof heeft besloten dat de kermis daar ondanks de coronacrisis doorgaat.

Ik vind het ontzettend belangrijk voor het dorp dat deze jarenlange traditie ook nu kan worden beleefd, zowel voor onze inwoners als voor onze ondernemers. Wel moeten we er allemaal rekening mee houden dat de kermis door de coronacrisis een ander evenement wordt, dan we in voorgaande jaren gewend waren,’ zegt hij in een persbericht. De lokale horecaondernemers reageren blij verrast op deze aankondiging, en doen gezamenlijk een dringend beroep op de bezoekers om hen te helpen om het evenement op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen.

Ondernemers riskeren forse boete

Het is belangrijk dat mensen zich aan de coronaregels houden. Het is niet alleen belangrijk voor hun gezondheid en plezier, maar ook voor ons als horecaondernemers,’ aldus Roy van Dodewaard van de zaak Borrelz. Horecaondernemers worden verantwoordelijk gehouden voor het gedrag van bezoekers in en rondom hun etablissement en wanneer die zich niet aan de regels houden, lopen de ondernemers het risico een boete te krijgen van minimaal 4300 euro. Meerhof ondersteunt de oproep van de horecaondernemers.

Het is heel fijn dat de kermis door kan gaan in deze coronacrisis. Door de coronaregels wordt het niet het grote evenement dat het de afgelopen jaren was. Zo zal er dit jaar geen tent staan bij Borrelz, zijn er geen extra biertappunten aanwezig, is er geen live muziek en ook geen versterkte muziek. De noodverordening vereist voldoende afstand tussen de bezoekers en er moet voorkomen worden dat mensen gaan meezingen en dicht bij elkaar gaan staan,’ zegt de Oostzaanse burgemeester. ‘Dat is jammer, maar de situatie vraagt nu eenmaal van iedereen om zich verantwoordelijk te gedragen. Dat betekent ook dat er niet meer mensen op de terrassen kunnen dan er zitplaatsen zijn.’

Iets grotere terrassen Borrelz en Try Out

De kermis wordt opgebouwd tussen het gemeentehuis en de begraafplaats en loopt door tot in de Begoniastraat. Aan beide kanten van de kermis wordt een hek geplaatst en wordt een toegangscontrole gehouden. Er wordt geen entree geheven; de controle is bedoeld om het bezoekersaantal te reguleren. Borrelz krijgt de mogelijkheid om het terras iets te vergroten tot aan de straat, inclusief de eerste twee parkeerplaatsen. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat er iets meer gasten een plek kunnen krijgen. Horecagelegenheid Try Out krijgt de mogelijkheid om het terras iets te vergroten op het Kerkplein.

Café Huppelde Pub heeft zijn terras open tot 24:00 uur. Binnen is het café open van 09:00 uur tot 01:00 uur op donderdag en zondag en op vrijdag en zaterdag van 09:00 uur tot 03:00 uur. Het Wapen van Oostzaan heeft zijn terras open tot 23:00 uur. Het binnengedeelte is open van maandag tot en met donderdag van 11:30 uur tot 24:00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11:30 uur tot 03:00 uur. Café Try Out heeft zijn terras open tot 24:00 uur. Binnen is het café open op donderdag en zondag van 11:00 tot 01:00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 03:00 uur. Café Borrelz heeft het terras open tot 24:00 uur en binnen is het café open op donderdag en zondag van 11:00 tot 01:00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 03:00 uur.

Vol is vol

Meerhof doet een dringend beroep op alle burgers om er een ontspannen evenement van te maken: ‘Als de terrassen vol zijn, dan zijn ze vol. Mensen moeten zich realiseren dat als de zitplaatsen op het terras bezet zijn, het maximumaantal horecabezoekers is bereikt. Bij elkaar staan met een biertje in de hand, rondom een café of op het Kerkplein is er dit jaar helaas niet bij. Als het echt te druk wordt, en we de coronamaatregelen met elkaar niet naleven, komt de kermis in gevaar. Dat betekent dat iedereen wordt benadeeld. De gemeente zet dan ook extra beveiliging in.’ De politie schaart zich achter de oproep van de burgemeester en hoopt dat de kermis in Oostzaan een mooi feest wordt. Wat kunt u zelf doen?

  • Reserveer een plek in een horecagelegenheid, zodat u verzekerd bent van een zitplaats;
  • Wees verstandig met het nuttigen van alcoholische drank;
  • Voor ouders/verzorgers: praat over corona en de kermis met uw kinderen. Zorg ervoor dat uw kinderen niet met groepen gaan hangen in het dorp;
  • Als het te druk wordt bij de ingang van het kermisterrein of in de nabijheid van de horeca, kom dan op een ander moment terug;
  • Luister naar de aanwijzingen van gemeentelijke handhavers en toezichthouders, beveiligers, horecapersoneel, kermispersoneel en politie.

Op het kermisterrein en in de publieke ruimte zullen geen toiletten staan; café Borrelz krijgt twee plaskruizen voor de deur staan. De Begoniastraat en Dominee Nanne Zwiepsingel zijn in verband met de kermis afgesloten voor doorgaand verkeervan maandagmiddag 3 augustus 16:00 uur tot en met dinsdag 11 augustus 19:00 uur. Ook de oplaadpaal is gedurende die periode niet bereikbaar.

 

Reacties