Herdenkingsmunten voor ambassadeurs Verenigd Koninkrijk en Canada

Foto: Wageningen.nieuws / Chris Ouboter

CFO Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt heeft vandaag de eerste exemplaren van de muntset Europe Remembers overhandigd aan de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Canada, in aanwezigheid van een afgevaardigde van het project Europe Remembers 1944-1945. Dat gebeurde in het Wageningse Hotel de Wereld.

De ambassadeurs met de muntensets.

 

 

Hotel de Wereld staat bekend als de plaats waar de volledige overgave van de Duitse bezetter in Nederland in 1945 een feit werd. Op 5 mei 1945 kwam de Canadese geallieerde generaal Charles Foulkes er met de Duitse bezettende militairen de overgave van de Duitsers in Nederland overeen. Het hotel genoot de voorkeur van de Canadese generaal als onderhandelingsplek vanwege de ligging aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege evacuatie en het metaforische karakter van de naam ‘De Wereld’. Ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk Peter Wilson en zijn Canadese collega Lisa Helfand namen de muntsets van puur zilver in ontvangst op deze betekenisvolle locatie. In de set zijn de herdenkingsmunten ter ere van 75 jaar vrijheid van Engeland, Canada en Nederland samengebracht.

Nu te bestellen

Alle munten zijn een wettig betaalmiddel in het land van herkomst. Ze liggen in een eikenhouten munthouder met een glazen paneel waarop een vredesduif is afgebeeld, gemaakt door Royal Leerdam Crystal. Het collector’s item is nu te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt. De set kost 299 euro. 

Hotel de Wereld in Wageningen heeft een bijzondere plek in de geschiedenis.

 

 

 

Bij de overhandiging was ook een afgevaardigde van het project Europe Remembers 1944-1945 aanwezig. Europe Remembers is een initiatief van de Liberation Route Europe Foundation en haar belangrijkste partners. In 2019 en 2020 viert de wereld een bijzonder jubileum: er wordt in heel Europa stilgestaan bij 75 jaar bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het project wil aandacht vestigen op deze twee belangrijke jaren van herdenking door het stimuleren van ‘herdenkingstoerisme’ en door bezoekers te inspireren om meer te leren over de geschiedenis.

Met dank aan Chris Ouboter van Wageningen.nieuws.nl

Reacties