Democratisch Zaanstad is gestuit op een al jaren bestaande regeling in de arbeidsvoorwaarden van de gemeente die bepaalt dat ambtenaren met (ook) de Turkse nationaliteit een maand van hun dienstplicht in Turkije hun salaris doorbetaald krijgen en de rest van die periode moeten afkopen , waarvoor de gemeente renteloze leningen beschikbaar stelt. Die ene maand die cadeau wordt gedaan is inclusief buitengewoon verlof en toeslagen.
Dit extra verlof wordt uitsluitend gegeven voor het vervullen van een verplichte militaire opleiding bij een vreemde mogendheid, zo ontdekte fractievoorzitter Juliëtte Rot. Zij vraagt het college nu waarom niet iedereen, 'of misschien toch simpeler niemand' een extra maand buitengewoon verlof inclusief alle toeslagen kan claimen. 'Is dit een Zaans fenomeen? Is deze regeling algemeen bekend? Zo ja, waar kunnen wij deze vinden?' DZ vindt het maar raar dat Zaanstad 'een buitenlands regime financiert door middel van de verstrekking van deze renteloze leningen'.
Rot wil nu ook te weten komen hoeveel personeelsleden van deze regeling gebruik hebben gemaakt sinds de start in 2005 en hoe de terugbetaling van de leningen verloopt. Is er ook sprake van oninbare leningen en zo ja, voor welk bedrag is Zaanstad daarmee dan het schip ingegaan? Democratisch Zaanstad vindt dat een dergelijke regeling voor één specifieke groep rechtsongelijkheid tot gevolg heeft en vraagt hoe het college daar tegenaan kijkt. In een mededeling ondertekend door oud-burgemeester Henry Meijdam over een uitbreiding van de regeling tot andere nationaliteiten onderwerp is bovendien sprake in het leven geroepen ‘allochtonenbeleid’. Die term heeft Rot evenzeer verrast: 'W at is ‘het allochtonenbeleid’ en waar kunnen wij daarvan kennisnemen?' is haar vraag. En zijn er medewerkers met een andere nationaliteit dan de Turkse geweest die aanspraak op de regeling hebben gemaakt?