Nieuwe wegwijzers moeten dolende bezoekers voorkomen

Foto: Gemeente Zaanstad

Wethouder van Cultuur en Toerisme Annette Baerveldt heeft vandaag op de Gedempte Gracht één van de eerste exemplaren geplaatst van de nieuwe toeristische bewegwijzering. De borden wijzen wandelaars de weg naar culturele en historische bezienswaardigheden en andere belangrijke punten in de stad, zoals de knooppunten van het openbaar vervoer.

De nieuwe wegwijzers worden de komende week op verschillende punten in het stadshart geplaatst. Ze moeten bezoekers naar de – soms verborgen – pareltjes in de stad leiden. ‘Het hoort bij een stad die gastvrijheid wil uitstralen, dat je laat zien dat je gasten met open armen ontvangt,’ aldus Baerveldt, en het nodigt uit om nieuwe plekken te ontdekken. Uit onderzoek blijkt dat bezoekers zich eerst online oriënteren om te zien wat er te doen is in een bepaalde streek of regio en eenmaal aangekomen in de stad zelf vinden ze het prettig om zichtbare herkenningspunten te hebben die hen via een aantrekkelijke route door de stad leiden. Dit voorkomt dat mensen gaan ronddwalen.

 

 

Het stadshart is de eerste van de vier toeristische focusgebieden waar de nieuwe bewegwijzering wordt geplaatst. De borden komen op termijn ook te staan in het hart van Wormerveer, op de Zaanse Schans en omgeving en op het Hembrugterrein. Zo worden deze gebieden onderling straks ook beter met elkaar verbonden. De huidige bewegwijzering voor wandelaars in Zaanstad volstaat niet: sommige toeristische voorzieningen ontbreken, de leesbaarheid laat te wensen over en er is in de loop der jaren een bonte verzameling ontstaan aan verschillende soorten routeborden en plattegronden.

Zaanse walvis

.De nieuwe bewegwijzering sluit qua uitstraling en ontwerp aan op de landelijke richtlijnen van de ANWB voor bewegwijzering voor wandelaars, zoals die onder andere in de Metropoolregio Amsterdam wordt gebruikt. Hierdoor heeft een bezoeker die in het centrum van Zaandam aankomt meteen een gevoel van herkenning. De walvis bovenop de palen geeft er een eigen, Zaans tintje aan. Het zichtbaar maken van het toeristisch aanbod van de stad is een van de speerpunten uit de Uitvoeringsagenda toerisme 2016-2019, waarin doelen en concrete actiepunten zijn opgenomen om Zaanstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers.

De wethouder helpt bij het plaatsen van het eerste exemplaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen