Zieke toerist in principe op vakantieadres in quarantaine

Foto: Pixabay / Alexandra Koch

Buitenlandse toeristen kunnen zich bij klachten die passen bij Covid-19 laten testen in de reguliere teststraten van de GGD’s en de betreffende GGD voert ook het bron- en contactonderzoek uit in het geval van een besmetting. Daarbij worden alle contacten die in Nederland wonen of verblijven geïnformeerd.

De gezondheidsdiensten in ons land hebben beleid opgesteld over hoe om te gaan met buitenlandse toeristen die klachten krijgen die kunnen duiden op corona. Sinds 1 juli is het tweetalige callcenter in bedrijf, waardoor ook Engelssprekende bellers accuraat kunnen worden geholpen.Toeristen die positief testen op Covid-19 dienen in isolatie te gaan en mogen dus twee weken niet reizen of terugkeren naar het land van herkomst. Ze moeten zich in principe terugtrekken op hun laatste verblijfplaats in Nederland.

Onderzoek naar kwaliteit

Mocht dit niet mogelijk zijn dan zoeken de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio en Bevolkingszorg naar een oplossing in de regio waar de toerist verblijft, eventueel samen met de buurregio’s. Er wordt landelijk gerekend op maximaal 1000 toeristen per dag die zich zullen laten testen. Intussen start de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een onderzoek naar kwaliteit van de teststraten en van het bron- en contactonderzoek. Omdat het testen en opsporen van infectiebronnen essentieel is voor het inperken van nieuwe uitbraken van het coronavirus wil de inspectie de zekerheid dat dit goed wordt uitgevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen