Reddingsbrigade en brandweer leveren boten voor ‘noodvloot’

Foto: Wikimedia / S.J. de Waard

De directeuren van de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland en de Reddingsbrigade Nederland hebben vandaag een overeenkomst getekend over het ter beschikking stellen van vaartuigen voor de Nationale Reddingsvloot. Kern van de overeenkomst is dat Zaanstreek – Waterland een regionale reddingsgroep bestaande uit vier vaartuigen met bemanning beschikbaar stelt bij overstromingen en andere waterrampen in Nederland.

Elke veiligheidsregio bepaalt zelf hoe zij een regionale reddingsgroep formeert. Dit kan in samenwerking met één of meer lokale reddingsbrigades, maar ook met eigen brandweermateriaal en -mensen of een combinatie daarvan. In Zaanstreek – Waterland bestaat de regionale reddingsgroep uit drie brandweerrode reddingsvaartuigen en één in de oranje kleur van de Reddingsbrigade Nederland met een bemanning van de Reddingsbrigade Zaanstad – een hybride samengestelde groep dus.

In totaal 88 boten

De Nationale Reddingsvloot bestond voorheen uit 90 varende eenheden van de Reddingsbrigade Nederland. Sinds 1 januari 2018 zijn de veiligheidsregio’s verantwoordelijk voor het inrichten en de instandhouding ervan. Nederland is ingedeeld in 25 veiligheidsregio’s en 22 met een overstromingsrisico hebben afspraken gemaakt over de continuering van de Nationale Reddingsvloot. Dat betekent dat er in ons land 88 boten zijn die overal kunnen worden ingezet bij een watercrisis. Om tussen de hulpdiensten goed te kunnen communiceren maakt de regionale reddingsgroep Zaanstreek – Waterland gebruik van C2000-communicatiemiddelen. De veiligheidsregio stelt deze pagers en portofoons beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen