Betaald parkeren in Westerspoor en Westerwatering

Foto: Google Street View

Betaald parkeren wordt ingevoerd in delen van Westerspoor en Westerwatering. De komende jaren bouwt Zaanstad veel nieuwe woningen ten westen van station in  Zaandam en dit betekent meer auto’s en druk op de parkeerplaatsen in de omgeving.

Uit een draagvlakonderzoek naar betaald parkeren in diverse buurten is naar voren gekomen dat het merendeel van de bewoners voor invoering van betaald parkeren is. Het invoeren van betaald parkeren geldt voor de volgende deelgebieden:

  • De Westzanerdijk tussen de Aldi-supermarkt en de brandweer), de Rondschaaf en de Aris van Broekweg;
  • De Kapzaag, Schrobzaag, Fineerzaag en Handzaag;
  • Aubade, Prelude, Symfonie tussen Aubade en Prelude, Cello, Fagot, Hobo, Klarinet.

Daar zal in principe vanaf 1 oktober het nieuwe regime gelden. Betaald parkeren zal ingesteld worden van maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 19:00 uur met uitzondering van feestdagen. De belangrijkste parkeertarieven zijn volgens het huidige prijspeil 104,14 euro per jaar voor een bewonersvergunning, 1,76 euro per uur voor kortparkeren en 0,26 euro voor bezoekersparkeren. Bewoners komen in aanmerking voor maximaal twee parkeervergunningen per adres. In verband met corona bestaat de kans dat de levering van de parkeerautomaten vertraagt. Hierdoor kan de invoering met maximaal drie maanden uitlopen.

Niet altijd voor de deur

Woningcorporatie ZVH heeft de gemeente verzocht om ook betaald parkeren in te stellen op de Amberhout, waarover eerst nog een bewonersenquête wordt gehouden. De verdichting en verstedelijking in Zaandam zorgt voor een veranderende woonomgeving en een groeiende parkeerbehoefte. De beschikbare openbare ruimte wordt schaarser. ‘We staan als stad voor een enorme woningbouwopgave. Dit betekent meer auto’s en drukte op parkeerplaatsen in de omgeving. Het is niet meer vanzelfsprekend dat bewoners hun auto altijd voor de deur kwijt kunnen,’ zegt wethouder Gerard Slegers daarover in een persbericht. ‘Het is daarom van belang dat we kritisch kijken naar een zo optimaal mogelijke invulling van de openbare ruimte. We zijn blij dat zoveel mensen de enquete invulden en hun mening gaven.’

Klachten

De gemeente kreeg klachten uit de Muziekbuurt, van het Zwaneneiland en de Westzanerdijk over automobilisten die niet in deze buurten wonen, maar daar wel gratis parkeren. Het gaat om forenzen, werknemers in de binnenstad, winkelpubliek, scholieren, Schipholparkeerders en bewoners van de binnenstad die geen parkeervergunning of garageabonnement willen kopen. Daarom werd besloten een enquête te verspreiden en te inventariseren hoe de bewoners tegenover het invoeren van betaald parkeren staan. Dit draagvlakonderzoek was al in 2018 en er namen 1300 aan deel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen