Negentien koophuizen op plek voormalige fietsenwinkel

Foto: Google Street Viw

Het college is ermee akkoord om het bestemmingsplan te veranderen zodat er negentien koopwoningen kunnen komen aan het Vlietsend 47-49 in Krommenie, de voormalige fietsenwinkel van de naar Wormerveer vertrokken Dirk Visbeek.

Een artist impression van de nieuwe situatie.

 

 

 

De nieuwe huizen die worden ontwikkeld door De Rijder Vastgoed zijn bedoeld voor diverse groepen, waaronder starters en senioren. Het bestaande pand wordt gesloopt en de nieuwbouw verdeeld over drie woongebouwen. De oorspronkelijk opzet van de kavels in dit deel van Krommenie bestond uit een hoofdgebouw aan het lint en bijgebouwen in de vorm van grotere loodsen achter op het erf, die merendeel haaks op de richting van het lint stonden. De woongebouwen komen in de richting van het historische lintdorp te liggen. Het college acht het wenselijk dat de schaalgrootte refereert aan de voormalige typisch Zaanse houtloodsen.

Aanloopgebied naar winkels

De bouwlocatie ligt in het aanloopgebied van het hoofdwinkelgebied in het centrum van Krommenie. Dergelijke aanloopgebieden hebben een meer gemengde functie en het is beleid om de hoofdwinkelgebieden compacter en daarmee krachtiger te maken. Binnen de kerngebieden wil Zaanstad de detailhandel behouden, maar in de aanloopgebieden kan ook transformatie plaatsvinden naar niet-werkfuncties. Het omzetten van een winkel naar woningen past dus prima op deze plek, in de ogen van het college.

 

 

Het pand aan het lint krijgt twee verdiepingen met een kap en sluit daarmee goed aan bij de bestaande bebouwing. Tussen deze woning en het pand met huisnummer 51 blijft de toegang naar het achterterrein bestaan. Het parkeren wordt ‘op een landschappelijke wijze’ op het binnenterrein opgelost, met plek voor zestien auto’s en ook voor 48 fietsen. De Adviescommissie Welstand en Monumenten van Zaanstad vindt de woongebouwen ‘overtuigen wat betreft de positie, vorm en typologie’ goed in het straatbeeld passen. Een addertje onder het gras is nog de aanwezigheid van lood in de bodem.

Geen bezwaren uit de buurt verwacht

Aan de omgevingsvergunning die nog zal worden afgegeven wordt daarom het voorschrift verbonden dat er eerst bodemsanering zal moeten plaatsvinden. De opdrachtgever heeft in de omgeving alle mogelijke betrokkenen vanaf het begin van de plannenmakerij continu van informatie voorzien en rekening gehouden met de geuite wensen en suggesties van omwonenden, aldus het college. Vanuit die hoek worden dan ook geen bezwaren verwacht.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen