Zijn mobiele flitspalen het ei van Columbus?

De paal zoals we die allemaal kennen.
De paal zoals we die allemaal kennen.
Foto: Wikipedia / M.M. Minderhoud

GroenLinks en het CDA willen net als Tilburg en Rotterdam mobiele flitspalen gaan inzetten op plekken waar met grote regelmaat te hard gereden wordt. De gemeenten bepalen dan waar de palen staan en de opbrengsten gaan naar het Openbaar Ministerie, dat ook de kosten op zich neemt.

De twee gemeenten die ermee gaan experimenteren werken samen met het OM aan een proef. Het CDA en GL zien er een effectieve samenwerking in om de verkeersveiligheid te verbeteren, ‘want handhaving op te hard rijden is kostbaar en daardoor vaak niet meer dan een speldenprik, zo ook in Zaanstad’. Onze gemeente kent wel het probleem van hardrijders maar heeft te weinig middelen om ze effectief aan te pakken. Marc Wit (CDA) en Hildr Vogelesang (GroenLinks) stellen daarom voor om de samenwerking met het OM te zoeken voor deze ‘doelmatige, extra, flexibele snelheidscontroles’.

De twee verzoeken het college in een motie om in samenwerking met de politie te inventariseren op welke plekken in Zaanstad de meeste overlast door te hard rijden wordt ervaren en om flexibele flitspalen te regelen om daar een einde aan te maken. De motie wordt – als er genoeg tijd is – morgenavond besproken in de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen