Denk wil dat college zich hard maakt voor rookvrije bushokjes

Foto: Google Street View

Denk komt donderdag in de raad met een motie om roken in bushokjes te verbieden. Zaanstad zou daarover in gesprek moeten gaan met de vervoerders en met de eigenaren van de hokjes, vindt raadslid Sebnem Pancar.

Al sinds 1990 is het Nederlandse rookbeleid erop gericht roken in openbare gebouwen en ruimtes op termijn uit te bannen. Er geldt sinds 1 januari 2004 een rookverbod op stations en in de trein. De rookzones die op de perrons werden ingericht om rokers tegemoet te komen hebben nu ook hun langste tijd gehad. Sinds 1 januari 2004 is er een rookverbod op de werkplek, in openbare gebouwen en in andere openbare ruimtes en sinds 10 oktober 2014 voor de horeca. Sinds 1 april dit jaar is dat laatste nog verder aangescherpt. Vorig jaar werd een verbod op rookruimtes in particuliere bedrijven van kracht, maar over bushokjes heeft nog nooit iemand gerept. Pancar vindt het een vreemde uitzondering.

Geen keuze

Als buspassagier heb je immers eigenlijk geen andere keuze dan in het hokje gaan staan of zitten, zeker als het regent. Als je daar geconfronteerd wordt met iemand die rookt, betekent dat eigenlijk verplicht meeroken, schrijft ze. Pancar hoopt nu op voldoende steun in de raad voor rookvrije bushokjes, die door middel van borden zouden moeten worden aangegeven.

 

Reacties