Maria Genova wint Hotze de Roosprijs met ‘What the h@ck!’

Foto: Twitter / Mariska Budding

Maria Genova heeft de Hotze de Roosprijs gewonnen met het boek What the h@ck! Dat is vanmiddag bekendgemaakt in het Zaantheater.

Genova ontving de prijs op afstand, want ze is in het buitenland. Wethouder van Cultuur Annette Baerveldt overhandigde de cheque van 4500 euro dus symbolisch. De twee andere finalisten – Maartje Kamphuis-Wesselz met De Kinderkoningin en Ilona de Lange met haar debuut Miljonairskind – ontvingen ieder een aanmoedigingsprijs van 750 euro. ‘De drie finalisten hebben alle drie een geweldig debuut geschreven. Wat ik bijzonder vind aan het winnende boek is dat Maria Genova erin slaagt om op een spannende en aansprekende wijze een zeer actueel onderwerp te bespreken. Namelijk cybercriminaliteit en hoe je je als kind hier beter tegen kunt wapenen,’ aldus de wethouder in een persbericht.

Spannend én leerzaam

De jury van de Zaanse kinderboekenprijs bestaat uit leerlingen van groep 6 en 7 van zestien basisscholen. Zij lazen ruim vier maanden lang de zestien genomineerde boeken van debuterende kinderboekenschrijvers. Daarna kozen ze hun favoriet. De leerlingen waren zeer te spreken over What the h@ck!. De kinderjury noemt het een spannend boek met nuttige tips. Zoals één van de juryleden zei: ‘Als je begint te lezen wordt het spannend en moet je verder lezen. Aan het eind van het boek staan tips, dus het is ook nog leerzaam. Nu weet ik meer over hackers en hoe ik niet gehackt kan worden.’

De Hotze de Roosprijs dankt zijn naam aan de schrijver van de Kameleon-boeken, die in Krommenie woonde en daar zijn Kameleon-serie schreef. Naast Hotze de Roos wonen en woonden nog meer bekende kinderboekenschrijvers in Zaanstad. Zaanstad is de enige gemeente in Nederland die een debuterend kinderboekenschrijver zo’n steun in de rug geeft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen