Hondenlevens lopen weer gevaar bij tropische temperaturen

Foto: Pixabay / Enrique Zavaleta

De komende week is het zeer zomers. Voor veel mensen heerlijk, maar voor huisdieren kan hitte dodelijk zijn. Laat uw hond daarom absoluut niet achter in een auto en ler erop dat het dier geen verbrande voetzolen oploopt.

Al bij een temperatuur van 15 graden of hoger kan het in de auto in de zon op den duur 50 tot 70 graden worden. Zelfs een schaduwplek en een open raam voorkomen niet dat de hond uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn. Denk ook goed na als u met uw hond in de hondenmand een stuk gaat fietsen. Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat kunnen. Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. Honden hebben alleen zweetkliertjes in de voetzolen, maar dit oppervlak is veel te klein om hun warmte snel genoeg kwijt te raken.

DELEN KAN DIERENLEVENS SCHELENZie jij een hond in een warme auto?Bel dan direct 112.Wij zullen met spoed ter…

Geplaatst door Politie Zaanstreek op Vrijdag 29 mei 2020

Daarnaast raken honden de warmte kwijt via hun tong door te hijgen, maar ook dit vermogen is zeer beperkt. Honden kunnen dus veel minder goed tegen warmte dan mensen. De kans dat uw hond oververhit raakt als het dier in een auto is achtergebleven, is dan ook zeer groot. Ook al is het ‘maar voor een paar minuten’. Wanneer de hond oververhit raakt zal al snel het bloed gaan stollen, wat resulteert in een coma gevolgd door de dood. En dit proces gaat snel tijdens deze warme dagen. Laat de hond dus nooit alleen achter in een geparkeerde auto.

Strafbaar

Het is op grond van artikel 2.1 van de Wet dieren verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. U bent als eigenaar van een hond dus strafbaar als u de hond in zulke omstandigheden achterlaat. Ziet u een hond in een geparkeerde auto, spreek dan de eigenaar aan of bel 112. Als hond niet meer alert kan reageren op signalen sla dan direct de ruit in en haal het dier zo snel mogelijk uit de auto. Ú bent dan niet strafbaar. Leg de hond in de schaduw en koel hem of haar met water (niet te koud) of natte doeken onder de buik en de voetzolen. Leg in geen geval een natte doek over de hond heen.

Asfalt

Loop ook niet met uw hond over het asfalt in de brandende zon. Op een dag als vandaag loopt de temperatuur van het asfalt namelijk op tot ruim 50 graden Celsius.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen