LZ pleit voor vrijwillige snelheidsmatiging (brom)fietsers

Wat is er onduidelijk aan die borden?
Wat is er onduidelijk aan die borden?
Foto: Google Street View

Het papierwerk rond de tijdelijke weekendsluiting van de Kalveringdijk voor (brom)fietsers was voor de betrokken instanties nauwelijks bij te houden, en daardoor kwamen brieven van geschrokken betrokkenen veelal binnen als mosterd na de maaltijd. Maar het stof is nog niet volledig neergedaald nu de afsluiting – althans voorlopig – van de baan is.

Liberaal Zaanstad komt morgen met het voorstel om snelle (brom)fietsers te verzoeken hun vaart tussen de wandelaars en andere fietsers op de dijk aan te passen om ongelukken te voorkomen en om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. De molens en bedrijven op de Zaanse Schans zien de toeristenstroom nog maar mondjesmaat op gang komen en het is volgens fractievoorzitter Marianne de Boer zaak om te blijven stimuleren dat de toerist de Schans weer in de armen sluit binnen de regels van de anderhalvemetersamenleving.

Rustig aan

‘Het is ook belangrijk dat we voorbereid zijn op meer toeristen in de (hopelijk voor alle bedrijven en verenigingen) nabije toekomst. Het afsluiten van het fietspad in de weekenden is bedacht vanwege het goed kunnen organiseren van de anderhalve meter, met als belangrijkste aandachtspunt de veiligheid van zowel de wandelaars als de fietsers,’ schrijft zij. De meeste ongelukken op het fietspad van de Kalverringrijk worden volgens LZ veroorzaakt door botsingen tussen wandelaars en snelle fietsers, zoals wielrenners, bromfietsers en mensen op een elektrische fiets. Wat ligt daarom meer voor de hand dan hen te vragen het daar rustig aan te doen?

Bereikbaar voor iedereen

‘Het is belangrijk om de Zaanse Schans per fiets bereikbaar te houden en het is tegelijkertijd belangrij om voor zowel fietsers als wandelaars een veilige situatie te creëren. Het kan daarom een compromis zijn om aan alle partijen tegemoet te komen.’ Een wettelijke basis om de snelheid op het fietspad te begrenzen tot tien, vijftien kilometer ontbreekt, maar LZ vindt het tussen 09:00 en 17:00 uur een redelijk verzoek als het straks weer drukker wordt. Ook de Partij voor de Dieren lijkt nog niet klaar met de discussie over het pad.

Vereniging Belangen Engewormer

De Vereniging Belangen Engewormer kwam in actie gedurende de paar dagen dat de afsluiting in de noodverordening geregeld was. Hun zorgen zijn dus afgewend, maar niet achterhaald nu wethouder Gerard Slegers heeft aangekondigd dat er nog steeds gekeken wordt naar alternatieven om het langzaam verkeer op de Kalverringdijk in goede banen te leiden. De VBE schreef een brief aan het hoogheemraadschap om dat te wijzen op hun bezorgdheid over de veiligheid van de fietsers die over de Engewormer zuiddijk zouden worden gestuurd.

De gesneuvelde omleidingsroute.

 

 

 

 

 

‘In het weekend is het met name ter hoogte van Tuincentrum Ofman een komen en gaan van auto’s. Ook worden bromfietsen ten onrechte over de Ringdijk langs de Herkules over een te smal fietspad (geen bromfietspad!) omgeleid. Het zou dus veel veiliger zijn als de Zaanse Schans niet afgesloten wordt voor fietsverkeer,’ schreef secretaris Marcel Wijkstra. Ook Zaanstad kreeg een afschrift van die brief. Waarmee meteen duidelijk is dat bromfietsers over de Ringdijk geen alternatief is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen