Zorginstellingen traag met ruimere bezoekregeling ouderen

Foto: Poxabay / Sentinel Prime - Argent D'Nur

Waarom weigeren verpleeghuizen in Zaanstad de deuren weer te openen voor bezoekers terwijl dat volgens de richtlijnen wel weer is toegestaan? Op die vraag wil de POV morgenavond een antwoord van het college.

Op 11 mei ging een proef van start met één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner in een aantal geselecteerde coronavrije huizen. In de Zaanstreek werd daarvoor De Lishof in Oostzaan aangewezen. De proef pakte goed uit en daarom mag sinds 25 mei iedere verpleeghuislocatie die vrij is van Covid-19 en aan een aantal eisen voldoet één bezoeker per bewoner toelaten en wordt het ook toegestaan dat bewoner en gast samen een wandeling maken wanneer ze drukke plekken vermijden. Verschillende organisaties hebben daar samen een handreiking voor opgesteld. Volgens de Partij voor Ouderen en Veiligheid zijn de verzorgingshuizen in Zaanstad echter nog steeds hermetisch afgesloten voor bezoekers en familie.

Wel naar café, niet naar oma

Organisaties hebben tot 15 juni de tijd gekregen om de versoepelingen door te voeren, maar naasten ervaren dit wachten als slopend en kloppen bij de POV aan voor hulp, meldt fractievoorzitter Harrie van der Laan. ‘De horeca mag open op anderhalve meter maar familie mag al sinds zeer lange tijd niet op bezoek bij partners, ouders en grootouders,’ schrijft hij. Weet het college dat veel Zaanse huizen nog steeds podicht zitten, ook al kunnen ze voldoen aan de daarvoor geldende regels?

Van der Laan wil met grote spoed geregeld zien dat alle verzorgingshuizen in Zaanstad worden opengsteld volgens de handreiking, zodat families weer contact kunnen hebben – al is het dan op anderhalve meter. Op 15 juni staat de volgende stap van de handreiking op het programma, als mogelijk ook twee bezoekers kunnen worden toegestaan. Gezien de huidige praktijk in onze gemeente ziet de POV daar niet met vertrouwen naar uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen