VDP-voorman Burhan Gökalp wraakt Amsterdamse rechter

Foto: Google Street View

Burhan Gökalp, de Zaandamse oprichter, voorzitter, secretaris en penningmeester van de Vrije Democratische Partij heeft vandaag de rechter gewraakt in het hoger beroep dat hij heeft ingesteld tegen zijn veroordeling in 2019 wegens antisemitisme en homofobie.

Dat heeft het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland bekendgemaakt. Het Gerechtshof in Amsterdam zou volgens hem met een ‘dubbele maat’ meten. Gökalp beschuldigde de voorzitter van de meervoudige kamer van vooringenomenheid en deze zou hem bovendien ’terroristisch’ behandelen. G. weigerde meerere keren antwoord te geven op diens vragen en interrumpeerde hem regelmatig. Toen dat niets uithaalde ging hij over tot wraking en verliet hij de rechtszaal. De zitting is geschorst tot de wrakingskamer een oordeel heeft geveld over het verdere verloop van de strafzaak.

Kamerverkiezingen

Gökalp deed met zijn VDP zonder succes mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Tijdens de verkiezingscampagne deed hij meermalen via sociale media antisemitische en homofobe uitspraken. Dat was voor het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek – Waterland aanleiding om aangifte tegen hem te doen. De meervoudige kamer in Alkmaar veroordeelde de Zaandammer vorig jaar tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen