Nieuw stappenplan voor versoepeling coronaregels

De horeca bereidt zich voor op de herstart, zoals hier in Wormerveer.
Foto: Facebook / Eetcafé Sman

De planning voor de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland blijft op hoofdlijnen van kracht. Per 1 juni kunnen opnieuw enkele maatregelen worden versoepeld, onder meer voor groepen, de horeca, het onderwijs en culturele instellingen. De basisregels blijven van kracht, zoals: handen wassen, anderhalve meter afstand houden, drukte vermijden, thuis blijven bij klachten en zoveel mogelijk thuiswerken.

 

 

 

 

 

Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan dat pakket zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum. Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Die worden eind juni bekendgemaakt, waarbij ook naar de positie van de overige binnensporten wordt gekeken. Wat de zomervakantie betreft komt er waarschijnlijk volgende week meer duidelijkheid.

Jongeren van dertien tot en met achttien jaar kunnen vanaf 1 juni (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder anderhalve meter afstand te houden. Die versoepeling gold al voor kinderen tot en met twaalf jaar. Sportwedstrijden blijven verboden.

Testen bij milde klachten

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te houden is uitgebreid testen en – bij besmetting – een bron- en contactonderzoek cruciaal. Verlies van reuk- of smaakvermogen is toegevoegd aan de lijst van klachten die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus. De aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen.

Reacties