‘Stichting Raaz! verkoopt lachgas om geld te verdienen’

Foto: Raaz.nu.nl

De gemeente werkt samen met partijen die lachgas verkopen, dan wel verstrekken aan middelbare scholieren. Dat is een beschuldiging die Dmocratisch Zaanstad uit, Het gaat om Stichting Raaz! en het zou gebeurd zijn op een feest dat was voorbereid door scholieren onder begeleiding en met financiering van de stichting.

Raaz! huurde volgens DZ in juni vorig jaar een zaal en artiesten en de leerlingen zorgden onder andere voor de promotie van het feest. ‘Omdat de school er rechtstreeks bij betrokken was, is de afspraak gemaakt met Stichting Raaz! dat er geen lachgas verkrijgbaar zou zijn. Vanuit de school was ook een docent aanwezig, tot 00:00 uur. Deze docent was het opgevallen dat er ballonnetjes lagen en sprak daar Stichting Raaz! op aan. Een vertegenwoordiger van deze stichting heeft daarop geantwoord dat deze ballonnetjes afkomstig waren van een eerder gehouden feest aldaar,’ schrijft fractievoorzitter Juliëtte Rot in vragen aan het college. Het zou echter heel anders lopen.

Kosten drukken

Na het vertrek van de docent zou een vertegenwoordiger van Raaz! met een container lachgas zijn binnengekomen om de inhoud te verkopen. ‘Daarbij is gezegd dat dit nodig was om de kosten van het feest te drukken. In oktober 2019 werd er wederom een 16+ feest georganiseerd, ditmaal zonder betrokkenheid van een school maar wel in samenwerking met Stichting Raaz! Ook ditmaal werd lachgas verkocht,’ aldus het relaas van Rot. Raaz! zit in hetzelfde pand als het Sociale Wijkteam en het Jongerenloket, aan de Parkrijklaan 121E in Assendelft.

Bijna een ton subsidie

De stichting krijgt jaarlijks 96.000 euro subsidie en Rot vraagt het college of dat ervan op de hoogte is dat dit bedrag kennelijk zo ontoereikend is dat lachgas moet worden verkocht om ‘rond te komen’ en wat B & W überhaupt van de werkwijze van de stichting vinden. DZ vindt in elk geval dat dit niet de juiste manier is om jongeren te begeleiden. Ze is benieuwd naar een evaluatie van het functioneren van Raaz! die onderhand klaar zou moeten zijn.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen