Snelheidsverlagingen overwogen op delen N246 en N515

Foto: Google Street View

Het lijkt de provincie ‘zinvol en haalbaar’ om op vijf stukken van provinciale wegen waar nu 100, 80 of 70 kilometer per uur mag worden gereden de snelheid te verlagen, waardoor het verkeer minder stikstof uitstoot op kwetsbare natuurgebieden.

Het gaat in onze regio om het gedeelte van de N246 tussen Westzaan en de A8 (van 100 naar 80 kilometer per uur en het deel van de N515 bij de Polder Westzaan binnen de bebouwde kom van Westzaan (van 70 naar 50). De eventuele snelheidsverlagingen op deze wegdelen worden de komende tijd in de gebiedsgerichte aanpak per beschermd natuurgebied verder uitgewerkt en afgewogen. Dit gebeurt samen met de gemeenten, ondernemers, inwoners en belangenorganisaties. De provincie wil de stikstofuitstoot terugdringen, zodat planten en dieren in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden kunnen blijven groeien en leven. Daarnaast is het vinden van ruimte voor vergunningen voor onder andere woningbouw is een belangrijk doel. Elk gebied is anders, waardoor één algemene aanpak niet effectief is.

Raad Zaanstad voor

Er is bij het bepalen van de provinciale wegen waarop het zinvol lijkt om de snelheid te verlagen eerst berekend of die snelheidsverlaging ervoor zorgt dat er duidelijk minder stikstof neerslaat in de nabijgelegen natuurgebieden. Daarna is voor gekeken of bij de lagere maximumsnelheid nog kan worden voldaan aan de dan geldende richtlijnen voor verkeersveiligheid. De gemeenteraad van Zaanstad is in meerderheid voor een lagere snelheid op de N246 tussen kilometer 31,650 en kilometer 32,800.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen