Dodental opgelopen tot 47; voor het eerst ondersterfte

Foto: Pixabay / Geralt

Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen is in Zaanstad met één opgelopen tot 47, zo blijkt uit de RIVM-cijfers van vandaag. Er kwamen in de afgelopen 24 uur in totaal dertien doden bij, wat het totaal op 5788 brengt.

Het aantal ziekenhuisopnames raakte met negen voor het eerst in lange tijd uit de dubbele cijfers. Er zijn nu 11.649 opnames geweest. Maar het virus waart nog steeds rond: er kwamen 188 vastgestelde besmettingen bij, waardoor dat cijfer steeg naar 44.888. Voor de eerste keer sinds corona ons land in de houdgreep nam is een ondersterfte gerapporteerd: in week 20 (van 11 tot en met 17 mei) wordt het aantal overledenen geschat op bijna 2850. Dat zit zo’n 200 onder het niveau van wat normaal zou zijn in deze periode. Van week 11 tot en met 19 was er sprake van oversterfte. In die weken overleden bijna 9000 mensen méér dan verwacht mocht worden.

Normaal verschijnsel

De laatste schatting is gebaseerd op het aantal overlijdensberichten dat het Centraal Bureau voor de Statistiek ontving tot en met woensdag 20 mei. Het verwachte aantal overledenen is geschat op basis van het aantal overlijdens in de voorafgaande weken, gecorrigeerd voor seizoensgebonden factoren. Er zouden in week 20 naar schatting 3046 mensen overleden zijn als er geen corona-uitbraak was geweest. Tot en met week 10 (tot en met 8 maart) stierven gemiddeld 3134 mensen per week. Daarna steeg de sterfte naar een maximum van 5079 in week 14. Na een periode van oversterfte – bijvoorbeeld als gevolg van een griepgolf – volgt vaker een tijd van ondersterfte.

 

Reacties