Zorgen over weidevogels in droog Wormer- en Jisperveld

Bijvoorbeeld kemphanen varen niet wel bij droogte.
Bijvoorbeeld kemphanen varen niet wel bij droogte.
Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Onder andere in het Wormer- en Jisperveld en in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de vroege droogte nu al merkbaar. Natuurmonumenten maakt zich zorgen.

De regen die tot nu toe is gevallen is bij lange na niet genoeg voor de natuur in Noord-Holland. In het Wormer- en Jisperveld komen weidevogels moeilijk met hun snavel in de harde, uitgedroogde grond terwijl ze juist nu in het broedseizoen afhankelijk zijn van wormen en insecten. Natuurorganisaties zijn al jaren bezorgd over de gevolgen van verdroging voor de natuur. Meestal bleef dat beperkt tot de zandgronden van de Achterhoek of Noord-Brabant, maar nu is ook ‘nat’ Noord-Holland al aan de beurt. Vooral het Wormer- en Jisperveld heeft het volgens de natuurorganisatie te verduren.

Waterpeil

De lappendeken van water en land is een van de grootste aaneengesloten veenweidegebieden van West-Europa. Boswachter Jowien van der Vegte zegt daarover op de website van Natuurmonumenten: ‘We kunnen hier het waterpeil niet zomaar verhogen en natte grond is juist zo nodig voor weidevogels. In veengebieden dringt het water ook niet goed door van de sloot naar het midden van het perceel. Dus percelen drogen uit. Grutto’s en kieviten die we zo koesteren en waar we zo onze best voor doen botsen met hun snavel op ondoordringbare grond en kunnen niet bij hun voedsel komen. Ook lijkt het erop dat er minder insecten zijn doordat het gras en de bloemen slecht groeien met de droogte. En wat er omhoog komt wordt ook graag gegeten door de vele ganzen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen