Geschiedenis hek Hemkade ontleed door Sophie Hilbrand

Foto: Pixabay / MasterTux

‘Het hek van de Hemkade’ is op 9 juli de titel van een aflevering van het televisieprogramma Opstandelingen van Episode One en BNNVara. Sophie Hilbrand onderzoekt daarin hoe het soms vreselijk mis kan gaan in de lokale democratie. ‘Hoewel er momenteel nog gedraaid wordt voor de laatste aflevering, is er dit seizoen tot dusver niet één portefeuillehouder bereid om verantwoording af te leggen over het onrecht dat inwoners ervaren,’ meldt de omroep.

In Zaanstad draait het om Elvira Guilazova en haar moeder, die samen aan de Hemkade in wonen. ‘Hoewel zij eigenaar zijn van hun woning probeert een grote evenementen-ondernemer hen daar weg te krijgen. Hij heeft het terrein afgesloten met een groot hek en kan zelf bepalen wie er in of uit gaat. De gemeente geeft de ondernemer ruim baan, maar Elvira vecht terug en mobiliseert haar buurtgenoten,’ aldus de omschrijving van het probleem. Burgemeester Jan Hamming heeft de regie over deze slepende kwestie naar zich toegetrokken en de gemeenteraad heeft er uitgebreid over gesproken, ook met insprekende betrokkenen. Op NPO 2 is op 9 juli vanaf 20:30 uur te zien hoe Hilbrand de zaak ontrafelt.

Zaanstad is in de wekelijkse serie in het gezelschap van ‘De bende Van Almelo’ over vriendjespolitiek, ‘Het beleg van Moordrecht’ over de opstand van permanente bewoners van een recreatiepark, ‘Het complot van Bloemendaal’ over de perikelen rond het landgoed Elswoutshoek, ‘Het schrikbewind van Enschede’ over het gemeentebeleid dat de allerzwaksten in de samenleving treft en ‘De stank van Ermelo’ over de uitbreiding van de enige eendenslachterij van Nederland. Het Zaandamse hek sluit de rij uitzendingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen