Opnieuw inwoner overleden: nu 46 coronadoden

Foto: Flickr / Governor Tom Wolf

Er is opnieuw een bewezen coronapatiënt uit Zaanstad overleden, waarmee het aantal inwoners dat een besmetting met Covid-19 niet heeft overleefd nu is gestegen naar 46. In totaal kwamen er het afgelopen etmaal veertien overlijdens bij in Nederland, meldt het RIVM. Er werd ook 27 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Het dodental in Nederland ligt nu op 5694 en het aantal ziekehuisopnames op 11.579. Er kwamen het afgelopen etmaal 146 positief geteste personen bij, waarmee dat aantal steeg tot 44.141. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verwacht dat er vanaf juni maximaal 30.000 mensen per dag getest zullen kunnen worden wanneer ze klachten hebben die wijzen op het coronavirus. Op basis van modellen van het RIVM verwachten de GGD’s dat twee tot acht procent van de geteste mensen besmet is: dat zijn er maximaal 2400 per dag.

Testen en bron- en contactonderzoek

Om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te krijgen én te houden is uitgebreid testen en bron- en contactonderzoek van groot belang. Met het nieuwe opschalingsplan hopen de gezondheidsdiensten deze taak aan te kunnen. Vanaf volgende maand staan de GGD’s met maximaal 3200 professionals klaar: 800 via de GGD’s zelf in de eigen regio en – zodra nodig – tot zo’n 2400 medewerkers extra voor ondersteuning op landelijk niveau. Die hulp komt via de callcenters van een aantal ‘prominente partners’ die komende week bekend zullen worden, meldt de NOS.

Twijfels

Experts twijfelen echter aan de effectiviteit van de plannen. Volgens epidemioloog Arnold Bosman zijn er meerdere zwakke schakels: ‘Ik heb er geen vertrouwen in dat het goed werkt. Tenzij je al die zware maatregelen van de lockdown vasthoudt, maar dat is precies wat we niet gaan doen.’  Bosman meent dat ook het ontbreken van een verplichting tot quarantaine voor problemen gaat zorgen. ‘Quarantaine is er voor mensen die mogelijk de ziekte zullen ontwikkelen omdat ze in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon. Dat komt in het plan nu niet voor. De vrijblijvendheid van mensen vertellen dat ze zo veel mogelijk thuis moeten blijven, werkt niet. Dat moet veel strikter.’ Hij vergelijkt het met een vuurtje uittrappen in een dor bos. ‘Dat is heel moeilijk. Een nieuw ziektegeval is een brandje. De brandgang eromheen is het dorre bos: de mensen eromheen.’

De GGD’s vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en geloven dat hen te dicht op de huid zitten ‘niet past bij de volksaard’. Contacten van een positief getest persoon krijgen een brief, maar volgens Bosman is bellen effectiever omdat mensen dan rechtstreeks worden aangesproken. Oud-huisarts en oud-hoofdinspecteur voor de Volksgezondheid Wim Schellekens is het met Bosman eens en vreest zelfs voor een tweede besmettingsgolf. ‘Die wordt erger dan de eerste. Want we hebben een stuwmeer aan uitgestelde zorg. En ik vraag me af of artsen en verpleegkundigen het aankunnen. Ze lopen nu al op hun laatste benen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen