Elektronisch geheugensteuntje voor parkeren langs een blauwe streep

Foto: parklitebenelux.nl

Er is een oplossing voor mensen die in de winkelgebieden in Zaandijk, Koog aan de Zaan, Krommenie en Wormerveer soms vergeten hun parkeerschijf in te stellen: een elektronische versie die vanzelf start zodra de auto stilstaat.

Het apparaatje komt oorspronkelijk uit Denemarken, maar is nu ook in Nederland verkrijgbaar en kan sinds het vervallen van het ‘Besluit parkeerschijf’ afgelopen juli ook zonder angst voor boetes gebruikt worden. In het geschrapte verkeersbesluit was het uiterlijk van de welbekende kartonnen blauwe schijf nog bindend voorgeschreven en dat leidde soms tot problemen voor reizigers met buitenlandse exemplaren, die niet de vereiste afmetingen hadden.

Park Lite

De schijf van Park Lite moet rechts onderaan de voorruit worden vastgezet. Hij heeft grote, gemakkelijk leesbare digitale cijfers op de voor- en achterkant, houdt de tijd bij in halve en hele uren en geeft de tijd aan zodra de auto stilstaat. Die halve en hele uren zijn nu ook al verplicht: wanneer u aankomt om 14:12 uur, moet de schijf op 14:30 worden gezet. Om 16:30 uur is dat 17:00 uur. Daarnaast schakelt de elektronische schijf automatisch tussen zomer- en wintertijd. Hij kost rond de 40 euro.

Dat is minder dan de parkeerboete voor het niet zichtbaar ingesteld hebben van schijf in een blauwe zone (90 euro exclusief administratiekosten) en heel veel minder dan er moet worden afgerekend wanneer een auto is weggesleept. Het wegslepen zelf kost 250 euro en dat bedrag wordt verhoogd met 15 procent gemeentelijke administratiekosten. Elke stallingsdag dat een voertuig bij de berging staat, kost ook nog eens een tientje. Grotere voertuigen vallen onder een hoger tarief.

Overigens hanteert Zaanstad ‘een terughoudend wegsleepbeleid’: dat gebeurt alleen ‘in uiterste noodzaak’. Maar parkeert u ook wel eens elders in een blauwe zone dan kan het regime daar veel strenger zijn.

Gehandicaptenparkeerplaats

In de winkelgebieden in de vier Zaanse dorpen gelden sinds eind 2014 blauwe zones, waar van maandag tot en met zaterdag tussen 9:00 en 19:00 uur maximaal twee uur geparkeerd mag worden mits de schijf is ingesteld. Daarnaast moet op een gehandicaptenparkeerplaats waar een maximale parkeerduur is aangegeven ook een parkeerschijf worden gebruikt. Zo wordt tegengegaan dat hetzelfde voertuig te lang blijft staan. Dergelijke parkeerplaatsen hoeven niet voorzien te zijn van een blauwe streep.

Wie zonder vergunning parkeert op een invalidenparkeerplaats kan een bon krijgen van 370 euro – zelfs als u per ongeluk met één wiel in zo’n gehandicaptenparkeerplaats staat, riskeert u dat bedrag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen