Binnen- en buitenbaden mogen met restricties weer open

Foto: Pixabay / Kat Galamay

Er is in Zaanstreek – Waterland een nieuwe noodverordening van kracht geworden met enkele versoepelingen om inwoners en een aantal ondernemers voorzichtig meer ruimte te geven. De gesloten skateparken en voetballocaties in Zaanstad zijn weer open. Alle zwembaden, binnen en buiten, kúnnen geopend worden maar er zijn nog geen data bekend.

Dieren-, natuur- en pretparken mogen weer open wanneer de beheerder een plan heeft gemaakt waaruit blijkt dat de geldende maatregelen gevolgd worden én dat de belasting op het openbaar vervoer niet te groot wordt. Zulke plannen moeten worden ingediend bij de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Jan Hamming van Zaanstad. De eet- en drinkgelegenheden en terrassen van de parken mogen echter nog niet open, net zomin als de santitaire voorzieningen. Ook de toilet-, was- en douchevoorzieningen van recreatie- en vakantieparken, jachthavens, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden en stranden moeten nog op slot blijven.

Bedrijven

Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer werken, net als diëtisten, ergotherapeuten, tandprothetici, keuringsartsen, masseurs, acupuncturisten, chiropractors en homeopaten. Ook pedicure en fysiotherapie is weer toegestaan en rijscholen en tattooshops kunnen weer aan de slag. Dat alles gaat alleen op afspraak en de voorzitter van de veiligheidsregio kan besluiten om bedrijven te sluiten wanneer de regels niet goed worden nageleefd. Ook in bibliotheken en winkels moeten maatregelen zijn getroffen om anderhalve meter afstand tussen de aanwezigen te garanderen.

Scouting weer van start

Groepsvorming op straat is nog steeds uit den boze: het is verboden om zich in de publieke ruimte met een groep van drie of meer personen te bevinden zonder voldoende afstand te houden. Dit geldt niet voor een gezin en kinderen tot en met twaalf jaar, die spelen onder toezicht van ouders en/of voogden. De volwassenen moeten wel de anderhalvemeterregel volgen. Ook geldt het samenscholingsverbod niet voor het georganiseerd buiten sporten door personen tot en met achttien jaar of voor het bijwonen van activiteiten in de buitenlucht van scouting, cultuur-, kunst- en andere jeugdverenigingen door personen tot en met achttien jaar. Alle evenementen blijven tot 1 september verboden.

Wel toilet in zwembad

Kinderen tot en met twaalf jaar mogen sporten onder begeleiding van een sportvereniging of een professional en hierbij hoeven kinderen anderhalvemeterregel niet in acht te nemen. Vanaf die leeftijd blijft de verplichting bestaan. Wedstrijden blijven taboe en de gezamenlijke kleedkamers en douches afgesloten. Dit laatste geldt ook voor de zwembaden. De beheerders daarvan zijn er verantwoordelijk voor dat voldoende afstand wordt gehouden en dat de gemeenschappelijke ruimtes niet gebruikt kunnen worden; toiletten daarentegen kunnen bij uitzondering wel gebruikt worden. Bij overtredingen kunnen de baden weer gesloten worden.

Handhaving

Door de versoepelingen komt er meer druk op de openbare ruimte en daarmee wordt het moeilijker voor de handhavers om hun werk goed uit te voeren, aldus de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland. ‘We doen een beroep op ieders verantwoordelijkheidsgevoel om met elkaar deze crisis het hoofd te bieden en ons te houden aan de maatregelen. Het kabinet kan de komende tijd een aantal aanvullende of versoepelende maatregelen nemen. Mocht zo’n besluit de noodverordening raken, zal ook deze worden aangepast.’

Reacties