RIVM meldt vijf opgenomen coronapatiënten op dag met meer vrijheid

Foto: Pixabay / Jacqueline Macou

Het Zaans Medisch Centrum meldde vandaag vijf opgenomen coronapatiënten; het RIVM over heel Nederland gezien 36. Er kwamen zestien sterfgevallen door corona bij in de ziekenhuizen, waardoor het aantal nu op 5456 ligt. De cijfers voor de Zaanstreek bleven onveranderd.

Tot nu toe zijn er 42.788 bevestigde Covid-19 patiënten gemeld bij het RIVM en 11.343 ziekenhuisopnames. Het aantal positief geteste inwoners liep het afgelopen etmaal met 161 op tot 42.788. Vandaag is de eerste dag van versoepelde maatregelen in ons land, met kapperszaken die weer open mogen en rijscholen die weer mogen lesgeven. Veel kappers hebben hun openingstijden verruimd en tegelijkertijd de prijzen verhoogd, vertelde een woordvoerder van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie aan NU.nl. De ruimere openingstijden zijn noodzakelijk omdat er minder mensen per keer in de zaken kunnen zijn. Dat betekent dat na weken zonder inkomsten deverdiensten niet meteen weer op het oude niveau zijn.

Rijlessen

Ook een groot deel van de rijscholen is vadaag weer begonnen met rijlessen voor auto’s, vrachtwagens en motoren, volgens strikte voorschriften voor hygiëne en preventie. De rijschoolhouders moeten aan de regels voldoen die de branche heeft vastgelegd in het protocol Veilig werken in de rijschoolbranche. Leerlingen en hun huisgenoten moeten klachtenvrij zijn en dat moet voorafgaand aan elke les aan de hand van een checklist worden vastgesteld. In lesauto’s mogen alleen de instructeur en de leerling zitten. Tussen de wisseling van leerlingen moet ten minste tien minuten zitten, waarin de auto moet worden gedesinfecteerd en gelucht. Instructeurs en leerlingen mogen mondkapjes en handschoenen dragen, maar dat is net als bij alle andere weer toegestane contactberoepen niet verplicht.

CBR

Bij het CBR waar sinds vandaag weer praktijkexamens kunnen worden aangevraagd voor bromfietsen en het motorexamen voertuigbeheersing en ook voor de theorie-examens  raakte vanmorgen vrijwel meteen de website overbelast. De theorie-examens starten woensdag weer. Vanaf 18 mei is CBR ook weer geopend voor de praktijkexamens auto, motor verkeersdeelneming en auto met aanhangwagen en voor tussentijdse toetsen en rijtesten.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen