Coronacijfers stabiliseren; geen sterfgevallen in de Zaanstreek

Foto: Creative Commons Zer0

Het dodental door corona is vandaag met 94 opgelopen tot 4987 en het aantal vastgestelde besmettingen met 445 tot 40.236. Qua ziekenhuisopnames ging het cijfer de afgelopen 24 uur naar 10.951, een plus van 97 patiënten. In de Zaanstreek waren geen nieuwe sterfgevallen wegens corona te betreuren.

Er zouden nu inmiddels acht potentiële vaccins tegen Covid-19 zijn die al zover ontwikkeld zijn dat ze op mensen getest mogen worden. De universiteit van het Britse Oxford hoopt in september al een werkend vaccin te kunnen produceren, in samenwerking met de Italiaanse fabrikand Advent. In Duitsland hebben BioNTech en Pfizer de handen ineen geslagen.

Van 50 naar 51 procent kennis

Directeur Infectieziekten van het RIVM Jaap van Dissel zei vandaag bij de NOS dat de wetenschap sinds de uitbraak van de pandemie nog niet veel verder is gekomen. ‘Bij de aankondiging van de eerste grote maatregelen zei premier Mark Rutte ‘we maken 100 procent van de keuzes met 50 procent van de kennis. Is dat nog steeds zo?’ luidde een vraag aan hem. Het antwoord: ‘Misschien zitten we nu op 51 procent. Wat Rutte probeerde te illustreren, is dat je niet alles achter de komma zeker weet. Dit is een virus dat blijkbaar in de dynamiek van de moderne samenleving z’n plek weet te vinden. Er is nog nauwelijks wetenschap over corona. Tegelijkertijd moet je alle onzekerheden proberen te verkleinen door specifiek onderzoek, en door te zien wat er gebeurt na het nemen van maatregelen.’

Inentingsverplichting

Denemarken heeft intussen een noodwet ingevoerd waarmee mensen gedwongen kunnen worden om zich te laten inenten tegen corona. De wet blijft van kracht tot maart volgend jaar. Op het weigeren van een vaccinatie staat een boete en eventueel zelf een gevangenisstraf en niet-ingeënte mensen wordt de toegang ontzegd tot winkels, publieke gebouwen en ziekenhuizen. Ook worden hen beperkingen opgelegd in het openbaar vervoer. De wet wordt uit de kast gehaald zodra er een werkend vaccin is.

 

  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen