SP en DZ op de bres voor bewoners ‘onveilig’ complex Zaandijk

Foto: Google Street View

In 2010 zijn er in wooncomplex De Componist aan de John Lennonstraat in Zaandijk nieuwe HR-ketels geplaatst zonder aanpassingen aan of vervanging van de rookgasafvoer. Uit verschillende onafhankelijke onderzoeken is gebleken dat daardoor rook in woningen ontstaat. Bewoner John Durham is er al jaren over in gevecht met woningbouwcorperatie Parteon, maar er gebeurde niets. Nu stellen de SP en DZ er schriftelijke vragen over.

Door de slecht geïnstalleerde HR ketel zou Durham ernstige gezondheidsklachten hebben gekregen. Er komen volgens de vragenstellers Roland van Braam (SP) en Hein Heijnen (Democratisch Zaanstad) rook- maar ook rioolgassen in vrij in de woningen in het complex. Warmgarant concludeerde op 15 maart 2019 dat er een potentieel gevaarlijke situatie is.  Installatiebedrijf Van de Ven las het rapport en kwam op 13 maart 2019 eveneens tot de conclusie dat dit een ongewenste en gevaarlijke situatie is, net als Gasservice Noordholland op 1 mei vorig jaar.

Uitgedroogde afdichting

‘Het combinatie-luchttoevoer-verbrandinggasafvoersysteem is al meer dan vijftien jaar oud is. De verbindingsstukken in zowel het rookgaskanaal als het luchttoevoerkanaal worden afgedicht met siliconen ringen. Deze drogen langzaam uit en gaan scheuren, waardoor de dichtheid van het kanaal niet meer gewaarborgd is. Ook is het kanaal niet geschikt voor de huidige generatie HR-Combitoestellen,’ schrijven zij.

De SP en DZ willen nu van het college te horen krijgen of dat bekend is met de situatie en met de conclusies van de verschillende bedrijven en wat het oordeel is over de veiligheidsrisico’s die de bewoners kennelijk lopen. Van Braam en Heijnen noemen het ‘onverantwoordelijk’ dat het op grond van de uitkomsten van de verschillende onderzoeken nu niet veilig wonen is De Componist, maar dat er desondanks geen aanpassingen worden gedaan. Ze willen weten hoe de gemeente verhuurder Parteon daarop gaat aanspreken en hoe de gemeente de gezondheid van de bewoners kan garanderen. Zij menen dat die tijdelijk ergens anders moeten worden gehuisvest, tot het complex weer veilig is.

 

Reacties

Cookieinstellingen