Dalende coronacijfers laten mensen risico’s uit het oog verliezen

Foto: Wikimedia / Peter Trimming

Het RIVM meldt vandaag dat er 75 patiƫnten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn, 66 doden en 655 nieuwe besmettingen. Ook zijn er berichten dat mensen de coronamaatregelen steeds minder serieus nemen en in groten getale de winkelstraten en parken bezoeken. En dat op twee nertsenbedrijven in de Noord-Brabantse gemeenten Gemert-Bakel en Laarbeek dieren besmet zijn met Covid-19.

De nertsen vertoonden diverse ziekteverschijnselen waaronder ademhalingsproblemen. Omdat enkele medewerkers bij beide bedrijven verschijnselen van het coronavirus hadden, wordt uitgegaan van een besmetting van mens op dier. Uit eerder onderzoek blijkt dat fretachtigen, en daarmee ook nertsen, gevoelig zijn voor besmetting met Covid-19. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat landbouw- of huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus. Hoewel Duits en Chinees onderzoek heegt uitwezen dat varkens niet vatbaar zijn voor het coronavirus, kondigde minister Carola Schouten van Landbouw onlangs aan toch ook nog Nederlandse varkens te willen laten onderzoeken. ‘Uit voorzorg en om alles helemaal uit te sluiten,’ aldus Schouten.

Geen nieuwe Zaanse sterfgevallen

Het aantal menselijke besmettingen ligt in ons land inmiddels op 37.845 en er zijn minstens 4475 levens te betreuren als gevolg van de virusuitbraak. In Zaanstad werden 104 ziekenhuisopnames gemeld in het afgelopen etmaal, in Wormerland achttien en in Oostzaan elf. Er kwamen geen nieuwe sterfgevallen bij.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen