Thuisvermaak op waarschijnlijk de warmste Koningsdag ooit

Foto: Pixabay / Koczot

Juist nu we vanwege corona allemaal in en om het huis moeten blijven en Koningsdag ‘Woningsdag’ is geworden, wordt het maandag de warmste Koningsdag ooit. Voor die titel moet het minstens 17,7 graden worden en dat gaat volgens Weer Online ruim lukken. Het weerbureau verwacht in De Bilt een middagtemperatuur van bijna 20 graden.

We vieren Koningsdag sinds 2014. De eerste keer was tot nu toe de warmste, met 17,6 graden. Wat te doen met Koningsdag dit jaar? De Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland heeft er wel wat ideeën over. Met uiteraard aandacht voor zaken die nu juist niét de bedoeling zijn. Op Koningsdag zijn er volop live streams van thuisoptredens en speciale programma’s op de televisie. U kunt desgewenst meezingen met het Wilhelmus, vanaf een versierd balkon toosten op de koning of online meedoen aan een quiz of bingo. Er mogen maandag in het hele land geen vrijmarkten, optredens, evenementen of andere vormen van samenkomsten worden gehouden, ook niet voor kinderen. Ook spontane buurt- of straatborrels zijn niet toegestaan. Wie verkouden is of koorts heeft, moet sowieso thuisblijven.

Trek geen publiek

Organiseer niet iets vanuit een raam, balkon of dakterras waar mogelijk publiek op afkomt. Voorkomen moet worden dat voorbijgangers of buren zich voor uw huis op de stoep of op straat gaan verzamelen en te dicht bij elkaar gaan staan. U mag wel, vanuit uw eigen huis, samen met de buren een lied meezingen of een toost uitbrengen. Het beste is zoveel mogelijk thuis te blijven en om sociale contacten te beperken.

Bron: Weer Online

 

 

U mag thuis maximaal drie personen ontvangen, maar houd ook dan anderhalve meter afstand tot elkaar. Zet de radio aan op NH Nieuws, adviseert de veiligheidsregio, waar wij aan toevoegen dat Zaanstad.nieuws.nl een uitstekend alternatief is om zo nu en dan naartoe te switchen. De regionale omroep staat de hele dag in het teken van muziek van Hollandse bodem en wij brengen al het lokale nieuws.

Luisteraars van NH Nieuws kunnen verzoekplaten aanvragen en er is de NH-radiovrijmarkt. Luisteraars kunnen bellen en vertellen welke spullen ze kwijt willen en gegadigden kunnen reageren. De omroep koppelt ze dan aan elkaar. Om klokslag 10:00 uur zingen Nederlanders samen het volkslied, vanuit een raam of op het balkon of in de tuin. De musici van het Koninklijk Concertgebouworkest doen dat ook en hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Het orkest stelt bladmuziek van het Wilhelmus beschikbaar voor duo´s, trio´s, orkesten, koren en accordeons. Apart van elkaar maar toch samen wordt er gespeeld en gezongen en het resultaat kan worden gedeeld op sociale media met de hashtag #Wilhelmus2020. Om 12:00 uur start Balkoningsdag met een live stream vol muziek op www.concertgebouworkest.nl. De Oranjebond heeft verzocht om op Koningsdag landelijk de klokken alle kerken te luiden tussen 09:45 en 10:00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen