De gemeenteraad stemt donderdagavond over veranderingen in de APV, die onder andere het messenverbod aanscherpen en een verbod op snelvaren introduceren. De Algemene Plaatselijke Verordening wordt eens in de zes maanden tegen het licht gehouden.
Omdat tijdens de preventieve fouilleeracties in het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en Poelenburg veelvuldig messen of andere wapens worden gevonden die niet zijn verboden op grond van de Wet wapens en munitie maar toch een gevaar vormen voor de openbare orde, wil het college het mogelijk maken dat ook legale messen die als steekwapen kunnen worden gebruikt in dergelijke situaties worden verboden. Daarvoor moet dan een gebied worden aangewezen, en in dit geval zijn dat de al bestaande veiligheidsrisicogebieden. Ook in kleding of op het lichaam verborgen 'gewone' messen kunnen dan als verboden wapenbezit worden aangemerkt.
Gezien het aantal klachten over gevaarlijk vaargedrag met kleine boten in het poldergebied en bij Zaanstad wil het college nu ingrijpem. Er wordt voornamelijk geklaagd over te hard varen in sloten en plassen die deels behoren tot het natuurgebied. Te hard varen - dat wil zeggen sneller dan zes kilometer per uur - is niet goed voor de veiligheid van het scheepvaartverkeer, veroorzaakt geluidsoverlast, verstoort watervogels en tast oevers en beplanting aan. De gemeente Uitgeest heeft daar al maatregelen tegen genomen in de APV en Zaanstad neemt die nu over, ook al om geen verwarring te zaaien met verschillende regels. Het college heeft hierbij eventueel nog de mogelijkheid om desgewenst plaatsen aan te wijzen waar het verbod niet van toepassing is. De snelheidsbepaling geldt niet voor handhavers en hulpdiensten.
[embed][/embed]
In het poldergebied van Zaanstad staan al verkeerstekens met een snelheidsbeperking van zes kilometer per uur, maar door het ontbreken van de aanwijzing van de gemeente als nautisch bevoegd gezag zijn deze onbevoegd geplaatst en hebben dus geen enkele praktische waarde. Om ze te legaliseren dienen de verkeerstekens te worden voorzien van een onderbord met een opschrift verwijzend naar het nieuwe APV-artikel. Bovendien moeten ze in een groter gebied worden geplaatst.
Samen met handhavende partners en het Openbaar Ministerie wordt onderzocht of er een registratiesysteem en -verplichting kan worden ingevoerd en hoe ouders effectief kunnen worden aangesproken op het vaargedrag van hun kinderen. Hierbij zal ook worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn wat bereft een - tijdelijke - inbeslagname van een vaartuig bij een grove snelheidsovertreding.
'Door beperkte capaciteit van de toezichthouders en buitengewone opsporingsambtenaren bij de afdeling Havens & Vaarwegen gaat de handhaving in het poldergebied ten koste van het toezicht op de hoofdvaarwegen. Bij enkele gerichte acties in samenwerking met andere handhavende partners en in combinatie met andere maatregelen zal naar verwachting het bewustzijn van de veiligheid en regels op het water toenemen en de overlast verminderen,' aldus de toelichting bij de voorgestelde maatregel. Er staat ook nog een voorlichtingscampagne op stapel.