Oproep om mondkapjes en handschoenen niet op straat te gooien

Foto: Twitter /Manna Kloosterman

Jezelf beschermen met plastic handschoenen en mondkapjes en die na gebruik gewoon op straat donderen op de parkeerplaats bij de supermarkt of bij het tankstation in de verwachting dat iemand anders de – mogelijk besmette – zooi wel komt opruimen. Het ikke-syndroom van sommige mensen gaat het voorstellingsvermogen te boven.

Bij Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation komen steeds meer meldingen binnen van weggegooide beschermingsmiddelen op straat en in de natuur. De organisaties waarschuwen dat er een nieuw zwerfafvalprobleem ontstaat dat schadelijk is voor de mens en zijn omgeving, omdat bijvoorbeeld plastic handschoentjes nooit helemaal worden afgebroken. Het is volgens hen niet verstandig dat mensen de gebruikte beschermingsmiddelen van anderen gaan verwijderen.

‘We doen een oproep aan iedereen die in het openbaar handschoentjes of mondkapjes draagt om het gebruikte materiaal direct in de afvalbak te deponeren. Als er geen afvalbak in de buurt is, bewaar dan de gebruikte beschermingsmiddelen in een aparte zak tot je wel in de gelegenheid bent om ze weg te gooien. Zorg voor jezelf en voor je omgeving en gooi gebruikte beschermingsmiddelen alsjeblieft in een afvalbak,’ luidt de oproep van directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen