Opknapper te koop in Nauerna: kwaliteitsklasse ‘eenvoudig’

Foto: Google Street View

Soms zien we een advertentie van een makelaar die in het oog springt vanwege de creatieve wijze waarop het te verkopen object gepresenteerd wordt. Zoals die voor de twee-onder-een-kapper Nauerna 23 in Assendelft: ‘in zeer gedateerde staat’ en in de kwaliteitsklasse ‘eenvoudig’, maar gelegen op ‘een unieke plek in Assendelft’ tegenover het haventje van Nauerna. Voor 189.000 euro kan hij van u zijn.

De dijkwoning in kwestie uit 1910 is eigenlijk een aanleunwoning in de meest letterlijke zin van het woord, want zonder het buurhuis was hij waarschijnlijk al ingestort. Er is geen verwarming of warm water en we vermoeden dat de aangeprezen lichtinval in de woonkamer niet alleen een gevolg is van ‘de grote raampartijen’. De begane grond heeft verder ‘een tussenhal naar de voormalige keuken’ – wegens het ontbreken van duidelijke foto’s moeten we ons daar zelf maar een voorstelling bij maken. De advertentie toont opvallend veel buitenopnames ten opzichte van het interieur.

Geen monument

De etage bevat een overloop en een ruime open slaapkamer en het geheel wordt gestoffeerd aangeboden. Het kan zijn dat dit een tweede reden is dat het pandje nog overeind staat op de circa 190 vierkante meter grond die erbij hoort. De makelaar meldt ook nog dat het een provinciaal monument betreft, maar dat is niet juist (net als het feit dat het hier om een vrijstaande woning zou gaan). De dijk waar de ruïne deels achter schuilgaat is het monument, als onderdeel van de Noorder IJ- en Zeedijk. Hoe dat ook zij, de woning is ‘ideaal voor de buitenmens’, zo wordt niet zonder gevoel voor ironie gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen