POV: ‘Snel beschermende middelen naar medewerkers thuiszorg’

Foto: Pixabay / Conger Design

De POV wil dat de gemeente met grote spoed kennelijk beschikbare noodvoorraden beschermende middelen beschikbaar maakt voor thuiszorgmedewerkers. Die maken zich nu volgens de partij wegens het ontbreken daarvan grote zorgen over hun eigen veiligheid en die van hun naasten, maar vrezen ook voor hun baan als ze weigeren om op deze voet verder te gaan.

‘Medewerkers van thuiszorgorganisaties hebben ons diverse keren benaderd over de zorgen die zij hebben. De zorgen worden op dit moment alleen maar groter nu de thuiszorg is afgeschaald en de medewerkers ingezet worden in de verzorgingshuizen. Zoals u bekend zal zijn geeft het RIVM aan dat 900 van de 2500 verzorgingshuizen besmet zijn met corona,’ schrijft fractievoorzitter Harrie van der Laan in vragen die hij vanavond beantwoord wil zien tijdens het digitale vragenuur van de gemeenteraad. ‘Kruisbesmetting ligt ernstig op de loer. Van medewerkers van Evean hebben wij begrepen dat thuiszorgmedewerkers in moeten vallen in verzorgingshuisen en dat, indien zij weigeren, dit een vrije dag kost.’

In strijd met richtlijnen

Het RIVM heeft richlijnen vastgesteld voor de medewerkers in de thuiszorg. ‘Pas de normale hygiëneregels toe en draag daarbij persoonlijke beschermingsmiddelen. Draag handschoenen, schort, bril en tenminste een chirurgisch mondneusmasker. Bij aerosolvormende handelingen, zoals het uitzuigen van een trachea-canule gebruik je een FFP2-masker. Heb je alleen vluchtig contact, zoals bijvoorbeeld het aanreiken van medicijnen of een glas water, of blijf je op meer dan anderhalve meter afstand van de cliënt, dan zijn de normale hygiënemaatregelen voldoende,’ is daarin onder andere te lezen. Maar schorten, brillen, handschoenen en maskers zijn er niet. Dat knaagt aan de medewerkers, die wel terechtkunnen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg of bij de vakbond, maar daar op korte termijn niet mee geholpen zijn.

Noodvoorraden

Op dit moment zijn er geen beschermende middelen voor de medewerkers in de thuiszorg. Tijdens het Kamerdebat over de coronacrisis van gisteren kwam echter naar voren dat er in diverse regio’s noodvoorraden bestaan en de Partij voor Ouderen en Veiligheid meent dat de gemeente zich hard moet maken voor de levering daarvan om te voorkomen dat zorgmedewerkers zich ziek gaan melden of, nog erger, uit gezondheidsoverwegingen het werk gaan neerleggen. Van der Laan wil weten wat de mogelijkheden zijn of thuiszorgmedewerkers zo snel mogelijk getest kunnen worden op corona om besmettingsgevaar uit te sluiten.

Strafmaatregelen

Hij vraagt het college ook of dat bereid is om met zorgorganisaties in gesprek te gaan over het feit dat werknemers bang zijn om hun baan te verliezen als zij kiezen voor hun eigen veiligheid en weigeren om zonder bescherming patiënten te helpen uit angst voor besmetting. En weet het college eigenlijk wel dat een weigering van een thuiszorgmedewerker om mee te helpen in een verzorgingshuis het verlies van een vrije dag betekent?

Reacties