‘Al minstens negen coronadoden,’ aldus burgemeester Jan Hamming

Foto: Pixabay / Geralt

Er zijn in Zaanstad inmiddels ‘minimaal negen mensen’ overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat schrijft burgemeester Jan Hamming op Facebook met de oproep om ook zondag, als de temperatuur naar verwachting tot 20 graden of zelfs hoger stijgt, ‘gewoon’ thuis te blijven. Er waren gisteren om 15:30 uur 37 nieuwe patiënten met Covid-19 in het Zaans Medisch Centrum opgenomen.

Hamming en zijn vrouw  leven mee met de nabestaanden van de coronaslachtoffers, voor wie normaal afscheid nemen nauwelijks mogelijk is. ‘Als er een familielid op de Intensive Care ligt is bezoek niet toegestaan. Het is nauwelijks voor te stellen hoe onmachtig je je moet voelen als er een dierbare in kritieke situatie in het ziekenhuis ligt. Zelfs een arm om de schouder of een kus op de wang is niet mogelijk. Mijn medeleven gaat uit naar hen die dit moeten meemaken. Mijn vraag aan u: Wij blijven thuis, u toch ook?’

Enorme toestroom

Volgens de burgemeester loopt de artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen nu soms figuurlijk over de schoenen. ‘Er is en blijft een enorme toestroom van coronapatiënten die soms niet bij te houden is. We moeten met elkaar zorgen dat de groei van besmettingen zoveel mogelijk beperkt blijft,’ aldus Hamming. ‘Samen met mijn geliefde Roya wensen we iedereen een liefdevol en gezond weekend, zoveel mogelijk in huis of in de tuin.’ Een wandeling maken of in de tuin werken kan dit lenteweekeinde best, maar met inachtneming van een aantal voorzorgsmaatregelen:

  • Geniet van de zon, vooral in je eigen tuin of op je balkon;
  • Doe klussen waarvoor u alles al in huis heeft, want de bouwmarkten en tuincentra zijn drukke plekken;
  • Wilt u er toch op uit, bedenk dat meer mensen dit willen en houd afstand.

Extra handhaving

‘Op plekken waarvan we verwachten dat het druk kan worden gaan we extra handhaven op het samenscholingsverbod,’ kondigt Hamming ook aan, zonder te benoemen welke plekken dat zijn. Afgelopen donderdag bleek tijdens het digitale vragenuur van de gemeenteraad dat de drones die vorig weekend beschikbaar waren om groepjes strandgangers zo nodig uit elkaar te jagen – en die gelukkig niet hoefden te worden ingezet – indien dat noodzakelijk wordt geacht ook aangevraagd kunnen worden voor gebruik in Zaanstad. Daar is echter tot nu toe geen aanleiding toe geweest, zei de burgemeester toen.

Zero tolerance

Sindsdien is er cameratoezicht gekomen in het Zaandamse Burgemeester In ’t Veldpark waar een aantal vaste bezoekers weigerden zich aan de regel te houden om anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren. Misdadig, vond Hamming dat. Eén van de overtreders kreeg al twee boetes van 400 euro en zal bij de derde keer een gebiedsverbod krijgen opgelegd. Wat het bewaren van afstand betreft geldt in Zaanstad zero tolerance, aldus de burgemeester. Volgens hem zijn er voldoende politiemensen en bijzondere opsporingsambtenaren op straat om de noodverordening te kunnen handhaven.

Reacties