Zeventien appartementen voor starters in Krommenie

Foto: Google Street View

Het college gaat akkoord met de bouw van zeventien startersappartementen naast de Hermesstraat 1 in Krommenie. Het pand van drie verdiepingen komt op de hoek van de Hermesstraat en de Mercuriusstraat te staan.

 

 

 

 

Het college is bereid om mee te werken aan de benodigde bestemmingsplanwijziging omdat het project een positieve bijdrage levert aan het vergroten van de kwaliteit van het totale gebied. Het Mercuriusterrein moet van een traditioneel bedrijventerreintje worden omgevormd naar een mix van werken, wonen en dienstverlenende functies. De woningen vormen bovendien ‘een welkome aanvulling op de al aanwezige woningen en bedrijven op het terrein en voorzien in de behoefte aan woonruimte voor starters’. Het perceel waar de woningen moeten komen ligt momenteel braak. Bij het bouwplan zijn veertien parkeerplekken ingetekend.

Essen sneuvelen

Als gevolg van het bouwplan wordt de levensverwachting van de drie essen ter hoogte van het perceel onvoldoende geacht en daarom wordt de groenstrook opnieuw ingericht. Voor het kappen van de bomen moet nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd, maar dat zal naar verwachting niet op problemen stuiten. De herinrichting van de groenstrook inclusief de herplant wordt op kosten van de ontwikkelaar uitgevoerd. Uit de al uitgevoerde bodemonderzoeken blijkt dat het terrein eerst gesaneerd moet worden en dat er sprake is van grondwaterverontreiniging met minerale olie aan de zuidkant van het perceel. De omvang daarvan moet nog worden vastgesteld.

Verouderd bestemmingsplan

Vorig jaar was de Mercuriusstraat nog volop in het nieuws toen daar twee gezinnen dakloos dreigden te worden omdat ze volgens de gemeente illegaal in bedrijfswoningen wonen. Wethouder Songül Mutluer zegde in augustus de gemeenteraad toe om tot juli dit jaar af te zien van handhaving en in de tussentijd met de bewoners in gesprek te gaan over een oplossing voor het probleem. Dat ontstond door een sterk verouderd bestemmingsplan, dat wonen aan de Mercuriusstraat niet toestaat hoewel het beleid van Zaanstad is om dit wel mogelijk te maken en er inmiddels ook al volop legaal gewoond wordt. Een nieuw bestemmingsplan is er nog steeds niet en het is onduidelijk hoe de situatie van de twee met uitzetting bedreigde gezinnen nu is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen