Nu 26 coronapatiënten in Zaans Medisch Centrum

Foto: Pixnio

Het Zaans Medisch Centrum meldt vandaag 26 coronapatiënten in het ziekenhuis, vijf meer dan bij de laatste update twee dagen geleden. Hoevelen van hen op de Intensive Care verpleegd worden is niet duidelijk. Wel werd gisteren bekend dat toen het aantal beademingsapparaten landelijk gezien met 1100 was uitgebreid.

Het totaal aantal positief geteste patiënten in ons land in nu 10.866, wat opnieuw een toename betekent van 1104 zieken. Er zijn inmiddels 771 doden officieel aan Covid-19 gelieerd, 592 meer dan gisteren. En 3483 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest), een plus van 529. Over een aantal dagen kan geconcludeerd worden of er sprake is van een werkelijke afvlakking van het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen onder gemelde patiënten, en daarmee hoe goed de genomen maatregelen werken. Volgens het RIVM komen elke dag ongeveer 100 nieuwe patiënten op de IC bij. Doordat zij daar wel enige tijd verblijven, stijgt het totaal aantal patiënten dat op de IC ligt in Nederland op dit moment met ongeveer 80 per dag.

Duitsland helpt

Volgens de laatste opdate van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn er in Zaanstad nu 35,7 bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners (gisteren 31,9), in Wormerland 49,1 (was 42,9) en in Oostzaan opnieuw 71,9 per 100.000 inwoners. Nu.nl meldt dat vandaag de eerste Nederlandse coronapatiënten uit het Isala Ziekenhuis in Zwolle zijn overgeplaatst naar Duitsland, waar veel meer ruimte is op de IC’s. Zij worden nu verpleegd in het ziekenhuis in Münster, zo’n 130 kilometer van Zwolle vandaan. Het is onduidelijk hoever de capaciteit van het ZMC reikt en in hoeverre daar nog ruimte is voor nieuwe coronaopnames.

Ondeugdelijke mondkapjes

Het ministerie van Volksgezondheid maakte gisteren bekend dat zo’n 600.000 mondkapjes zijn teruggehaald uit Nederlandse ziekenhuizen omdat ze van inferieure kwaliteit zijn. Het ging om een partij uit China. Ze bleken niet goed om het gezicht te sluiten, waardoor het coronavirus erlangs kon en ook de membranen in de kapjes zouden de artsen en het verplegend personeel waarvoor ze bedoeld waren onvoldoende bescherming bieden. Ziekenhuizen met twijfels over de kwaliteit lieten ze testen door TNO, waarna de gebreken aan het licht kwamen. Ze zijn inmiddels allemaal uit de roulatie gehaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen